Tramp preskače azijske samite, Kina širi uticaj

Tramp je posljednji put bio na samitu ASEAN-a 2017. godine, a potom je tamo slao predstavnike

9126 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp je po treći put upravo izostao sa godišnjih samita sa svojim azijskim kolegama, dok je suparnička Kina spremna da proširi uticaj sjutrašnjim potpisivanjem masivnog sporazuma o slobodnoj trgovini u tom regionu.

Savjetnik za državnu bezbednost SAD Robert O'Brajn rekao je da Tramp "žali što nije u mogućnosti da prisustvuje" onlajn-samitu sa 10 članica država jugoistočne Azije (ASEAN), iako je "naglasio važnost odnosa s tim regionom".

"U ovo doba globalne krize, strateško partnerstvo SAD-ASEAN je još važnije dok zajedno radimo na borbi protiv koronavirusa", ​​rekao je O'Brajn u govoru umjesto Trampa na otvaranju onlajn skupa.

Tramp je posljednji put bio na samitu ASEAN-a 2017. godine, a potom je tamo slao predstavnike.

Dok se Tramp bavi osporavanjem rezultata predsjedničkih izbora u SAD 3. novembra, insistirajući da je žrtva izborne prevare, većina zemalja ASEAN-a je priznala pobjedu Džozefa Bajdena.

Uprkos Trampovom odsustvu, Bijela kuća je saopštila da je ASEAN ključan u njegovoj viziji "slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona" što je strategija Vašingtona da se suprotstavi rastućem uticaju Kine.

Kineski uticaj u tom regionu trebalo bi da se proširi sporazumom o slobodnoj trgovini koji će biti potpisan u nedjelju. Taj sporazum koji će obuhvatiti skoro trećinu svjetske ekonomije, uključuje države ASEAN-a, zatim Kinu, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland.

Indija se povukla iz tog plana prošle godine.

Taj sporazum ne uključuje Sjedinjene Države, uprkos američkoj trgovini u vrednosti od dvije hiljade milijardi dolara sa zemljama iz tog pakta.

O'Brajen je danas predstavio ASEAN kao četvrtog po veličini trgovinskog partnera SAD, čiji je trgovinski promet prošle godine premašio 354 milijarde dolara.

Na današnjem samitu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je pozvao zemlje ASEAN-a da sastave paket podsticaja za otklanjanje posljedica pandemije, koji bi iznosio najmanje 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Pošto je svijet u najdubljoj recesiji od Drugog svetskog rata, Svjetska banka priprema da tokom 15 mjeseci da rekordnih 160 milijardi dolara za oporavak, rekao je na skupu ASEAN-a njen predsjednik Dejvid Malpas.

Na samitu ASEAN-a su danas Kina, Japan i Južna Koreja zatražili dublju regionalnu saradnju u borbi protiv pandemije, što su u govorima istakli kineski premijer Li Kećijang, južnokorejski predsednik Mun Džae-in i premijer Japana Jošihide Suga.

Japan i Južna Koreja su zato po milion dolara namijenili za fond ASEAN KOVID-19, namijenjen podršci državama članicama u obezbjeđivanju medicinske opreme i finansiranju istraživanja o ljekovima i vakcinama protiv koronavirusa.

Bonus video: