cilj brži ekonomski oporavak od pandemije

Kina, Japan i još 13 država uspostavili najveći trgovinski pakt na svijetu

Premijer domaćina samita Vijetnama Ngujen Ksuan Puk rekao je da su pregovori o formiranju pakta završeni "poslije osam godina teškog rada"

3727 pregleda 2 komentar(a)
Sa samita u Hanoju, Foto: Reuters
Sa samita u Hanoju, Foto: Reuters

Kina, Japan, Južna Koreja i još 12 država danas su uspostavili najveći trgovinski pakt na svijetu, od kojeg mnogi u Aziji očekuju da ubrza ekonomski oporavak od krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Uz tri navedene zemlje, sporazum nazvan Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) virtuelno su potpisali i Australija, Novi Zeland i svih 10 članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

Članice ASEAN su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža.

Spoazum RCEP je potpisan na marginama godišnjeg samita ASEAN.

Premijer domaćina samita Vijetnama Ngujen Ksuan Puk rekao je da su pregovori o formiranju pakta završeni "poslije osam godina teškog rada".

"Okončanje pregovora o RCEP, najvećem sporazumu o slobodnoj trgovini na svijetu, poslaće snažnu poruku koja potvrdjuje vodeću ulogu ASEAN u podršci multilateralnom trgovinskom sistemu, stvaranju nove trgovinske strukture u regionu, oživljavanju lanaca snabdijevanja poremećenih pandemijom i pomaganju oporavku poslije pandemije", kazao je Puk.

Sporazum će i do sada niske carine među zemljama članicama spustiti vremenom na još niži nivo.

Zvaničnici su naveli da sporazumu može da se priključi Indija, koja ga nije potpisala zbog žestokog protivljenja u zemlji zahtjevima za otvaranje tržišta.

Sporazum ima snažne simboličke posljedice, pošto pokazuje da Azija ostaje posvećena multilateralnim naporima usmjerenim na stvaranje slobodnije trgovine, četiri godine nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp inicirao politiku sklapanja trgovinskih sporazuma s pojedinačnim državama.

Preporučujemo za Vas