Jermenske vlasti ranije uputile zahtjev za dodatni rok

Baku dao rok od 10 dana Jerevanu za evakuaciju oblasti kod Nagorno-Karabaha

Distrikta Kalbadžar je danas trebalo da bude predat azerbejdžanskim snagama

2613 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Azerbejdžanske vlasti dale su dodatni rok od deset dana Jermeniji da evakuiše svoje snage iz distrikta Kalbadžar kod Nagorno-Karabaha, područja koje je danas trebalo da bude predato azerbejdžanskim snagama.

"Azerbejdžan se iz humanitarnih razloga složio da do 25. novembra produži rok za povlačenje jermenskih oružanih snaga i ilegalnih jermenskih naseljenika iz oblasti Kalbadžar", izjavio je predstavnik predsjedništva Azerbedžana Hikmet Hadžijev.

Jermenske vlasti su ranije uputile zahtjev za dodatni rok.

Kalbadžar je oblast koja je danas trebalo da bude predata Azerbejdžanu. Još dva distrikta - Agdam i Lačin treba da predju pod kontrolu Azerbejdžana.

Jermenske vlasti su koristile ta područja za raspoređivanje svojih snaga poslije sukoba 90-ih godina oko Nagorno-Karabaha.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije oko kontrole nad Nagorno-Karabahom okončan je nedavno mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda snaga Azerjbedžana.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života. Od septembra su bili obnovljeni sukobi jermenskih snaga i azerbejdžanske vojske.

Preporučujemo za Vas