Fauči: Život se neće vratiti u normalu preko noći

Sjedinjene Države u petak su zabilježile neslavni rekord u broju novih slučajeva zaraze koronavirusom kada je, po podacima univerziteta Džons Hopkins, evidentirano više od 177.200 novozaraženih

2872 pregleda 0 komentar(a)
Fauči, Foto: Shutterstock
Fauči, Foto: Shutterstock

Entoni Fauči, vodeći stručnjak američke vlade za zarazne bolesti, u nedjelju je rekao da je dosadašnji predsjednik Donald Tramp posljednji put na sastanku radne grupe za Kovid-19 bio "prije nekoliko mjeseci", dok je u zemlji naglo rastao broj novozaraženih i umrlih.

Fauči je u intervjuu za CNN primijetio da radnu grupu vodi potpredsjednik države Majk Pens, koji Trampu prenosi o čemu se tamo raspravlja.

Ugledni ljekar je kazao da bi savezni zvaničnici trebalo da dobiju mogućnost pokretanja komunikacije s timom izabranog predsjednika Džoa Bajdena kako bi se garantovao što jednostavniji prenos ovlašćenja i nastavak borbe s epidemijom.

Trampova administracija dosad je blokirala proces tranzicije jer predsjednik i dalje odbija da prizna Bajdenovu izbornu pobjedu. "Naravno da bi bilo bolje kad bismo mogli početi sarađivati s njima", rekao je Fauči.

Sjedinjene Države u petak su zabilježile neslavni rekord u broju novih slučajeva zaraze koronavirusom kada je, po podacima univerziteta Džons Hopkins, evidentirano više od 177.200 novozaraženih.

U cijeloj je zemlji 10,9 miliona potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica te bolesti umrlo je 245.600 ljudi, daleko više nego u bilo kojoj drugoj državi u svijetu, podsjeća Hina.

Kada su ga novinari pitali kako će po njegovom mišljenju istorija pamtiti reakciju američke vlade na pandemiju, Fauči je odgovorio: "Očito je da to neće biti dobra priča."

Ugledni infektolog je kazao i kako smatra mogućom nedavnu projekciju po kojoj bi do marta sljedeće godine u SAD od posljedica koronavirusa moglo umrijeti 439.000 ljudi.

Ali "ne moramo dostići taj broj" ako se ljudi budu pridržavali epidemioloških mjera i ako se vakcinišu kada vakcina postane široko dostupna.

Dodao je kako vjeruje da će čak i nakon vakcinisanja globalni povratak u normalan način života biti postupan te da se neće dogoditi jednostavno ni preko noći.

Bonus video: