Erdogan želi da pošalje vojsku da nadgleda primirje u Nagorno-Karabahu

U zahtjevu upućenom skupštini, Erdogan traži odobrenje da pošalje vojnike za uspostavljanje "koordinacionog centra" sa Rusijom kako bi nadgledali poštovanje primirja

3392 pregleda 5 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je danas od parlamenta dozvolu da pošalje vojsku u Azerbejdžan kako bi učestvovali u rusko-turskoj misiji nadgledanja prekida vatre u Nagorno-Karabahu.

U zahtjevu upućenom skupštini, Erdogan traži odobrenje da pošalje vojnike za uspostavljanje "koordinacionog centra" sa Rusijom kako bi nadgledali poštovanje primirja.

Vojnici koje šalje Turska, zemlja koja podržava Azerbejdžan, "učestvovaće u aktivnostima koordinacionog centra koji će biti uspostavljen sa Rusijom" i "obezbjeđivaće poštovanje prekida vatre", navodi se u tom zahtjevu.

To ovlašćenje za razmještanje, koje bi trebalo da bude samo formalnost, važiće na period od godinu dana, a broj raspoređenih vojnika odrediće Erdogan.

Azerbejdžan i Jermenija potpisali su prošle nedjelje sporazum pod pokroviteljstvom Rusije kojim su okončani višenedjeljni sukobi u Nagorno-Karabahu, otcijepljenom regionu Azerbejdžana sa većinskim jermenskim stanovništvom.

U cilju nadgledanja poštovanja primirja, Moskva je poslednjih dana počela da raspoređuje svoje "mirovnjake".

Iako se Turska ne pominje u sporazumu, Ankara je odmah najavila da će njeni vojnici učestvovali u koordinacionom centru.

Turski i ruski zvaničnici razgovarali su u petak i subotu u Ankari o modalitetima rada tog centra, čiji datum otvaranja i lokacija nisu objavljeni.

Bonus video: