“Nijedan saveznik NATO-a ne želi da ostane duže nego što je potrebno"

NATO ostaje u Avganistanu

„Podržavamo avganistanski mirovni proces i kao njegov dio nastavljamo da prilagođavamo svoje prisustvo“, rekla je Oana Lungesku. Navela je da je NATO svoje prisustvo smanjio “na ispod 12.000 vojnika, a više od polovine njih nije iz vojske SAD''.

2619 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshoterstok
Foto: Screenshoterstok

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je sa vršiocem dužnosti ministra odbrane SAD Kristoferom Milerom o opredjeljenosti da vojna alijansa ostane u Avganistanu.

To je izjavila danas njegova portparolka, usred spekulacija da bi predsjednik Donald Trump mogao narediti brzo povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

Portparolka NATO Oana Lungesku rekla je da je Stoltenberg u petak razgovarao sa Kristoferom Milerom o “agendi vojne alijanse od 30 država pod vođstvom SAD, uključujući situaciju u Avganistanu” i da se “pozicija NATO-a nije promjenila” u pogledu njene bezbjednosne uloge u zemlji razorenoj sukobima, prenosi AP.

“Nijedan saveznik NATO-a ne želi da ostane duže nego što je potrebno. Istovremeno, želimo da sačuvamo dobitak postignut žrtvama i osiguramo da Avganistan nikada više ne postane sigurno utočište za teroriste koji mogu da napadnu SAD ili nekog drugog saveznika u NATO-u'', rekla je Oana Lungesku.

NATO je preuzeo na sebe međunarodne bezbjednosne napore u Avganistanu 2003. godine, dvije godine nakon što je koalicija predvođena SAD zbacila talibane zbog pružanja utočišta bivšem lideru Al-Kaide Osami bin Ladenu.

Alijansa je 2014. godine počela da obučava i savjetuje avganistanske snage bezbjednosti, i postepeno je izvlačila trupe u skladu sa mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD.

„Podržavamo avganistanski mirovni proces i kao njegov dio nastavljamo da prilagođavamo svoje prisustvo“, rekla je Oana Lungesku. Navela je da je NATO svoje prisustvo smanjio “na ispod 12.000 vojnika, a više od polovine njih nije iz vojske SAD''.

Amerikanci često čine najmanje polovinu vojnika koji učestvuju u misiji, a u avgustu ih je bilo oko 8.000. NATO saveznici i njihovi partneri oslanjaju se na vazdušne snage SAD, transport, logistiku i medicinsku pomoć za rad.

Malo je vjerovatno da bi misija mogla da funkcioniše ako ostane bez značajne američke pomoći, navodi AP.

Tramp je tvitovao 7. oktobra da „do Božića treba da imamo mali preostali broj naših hrabrih muškaraca i žena koji će služiti u Avganistanu“, što je zateklo oružane snage SAD i njihove saveznike, podsjeća agencija.

Tramp je prošle nedjelje otpustio ministra odbrane Marka Espera i postavio, kako prenosi AP, trojicu “čvrstih lojalista” na vrhovna mjesta, a Milera, koji je donedavno bio direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, za vršioca dužnosti ministra odbrane.

Prema AP, Esper je sarađivao sa vojnim liderima kako bi odgovorio Trampa od potpunog povlačenja trupa iz Avganistana i Sirije.

Preporučujemo za Vas