Sve više zločina iz mržnje u SAD

Godišnji izvještaj FBI o zločinima iz mržnje pokazao je da je prošle godine bilo 7.314 takvih slučajeva, u odnosu na godinu prije kad ih je bilo 7.120

1670 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj zločina iz mržnje u Sjedinjenim Američkim Državama na najvišem je nivou u posljednjih deset godina, pokazao je FBI izvještaj, prenosi BBC.

Godišnji izvještaj FBI o zločinima iz mržnje pokazao je da je prošle godine bilo 7.314 takvih slučajeva, u odnosu na godinu prije kad ih je bilo 7.120.

Najviši broj zabilježen je 2008. kad ih je bilo 7.783.

Zločin iz mržnje u izvještaju se definiše kao čin „motivisan mišljenjem o rasi, etnicitetu, porijeklu, vjeri, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, rodu i rodnom identitetu“, prenosi BBC.

Broj takvih zločina u SAD raste gotovo svake godine od 2014, a nevladine organizacije upozoravaju da su uzrok sve rasprostranjenija netrpeljivost i rasistička retorika.

Podaci pokazuju rast od gotovo sedam odsto broja zločina iz mržnje zbog vjere, od čega je 14 odsto usmjereno protiv Jevreja ili jevrejskih institucija, prenosi Hina.

Bilježi se i rast takvih zločina protiv Latinoamerikanaca za 8,7 odsto, s 485 koliko ih je bilo 2018. na 527 prošle godine. To je najviši nivo od 2010. godine.

Najčešća meta zločina iz mržnje i dalje je afroameričko stanovništvo, piše BBC, ali broj takvih napada malo je pao, na 1930 sa 1943 koliko ih je bilo godinu prije.

Bonus video: