SZO: Evropu čeka treći talas epidemije početkom 2021. ako vlade ne spriječe širenje virusa

"Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu za vrijeme ljetnih mjeseci, pošto su prvi talas zaraze stavili pod kontrolu", rekao je predstavnik SZO David Nabaro

5521 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Posebni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Kovid-19 upozorio je da Evropu početkom 2021. čeka treći talas pandemije, ako vlade ponove, kako je rekao, neuspjeh da učine nužno u sprječavanju drugog talasa zaraze.

"Nisu izgradili potrebnu infrastrukturu za vrijeme ljetnih mjeseci, pošto su prvi talas zaraze stavili pod kontrolu", rekao je predstavnik SZO David Nabaro u intervjuu za švajcarske medije.

"Sada imamo drugi talas. Ne izgrade li nužnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sljedeće godine", upozorava Nabaro, Britanac čija kampanja da postane glavni direktor SZO 2017. godine nije uspjela, podsjeća Hina.

Evropa je nakratko imala pad stope zaraženih, a sada se zaraza ponovo proširila. Njemačka i Francuska juče su zabilježile porast slučajeva za 33.000, Švajcarska i Austrija imaju hiljade slučajeva dnevno, dok je Turska izvijestila o rekordnih 5.532 novih slučajeva.

Nabaro je izdvojio potez Švajcarske da dopusti skijanje - s obaveznim nošenjem maski u žičarama - dok su ostale alpske zemlje zatvorile skijališta. Nabaro je rekao da bi Švajcarska mogla doseći "vrlo visok nivo bolesnih i umrlih".

"Jednom kad stope zaraze utihnu, a utihnuće, tada možemo biti slobodni koliko hoćemo", rekao je Nabaro za list Solothurner Zeitung. "Ali sada? Treba li skijališta otvarati? Pod kojim uslovima?", pitao je.

Pohvalio reakciju azijskih zemalja

Nabaro je pohvalio reakciju azijskih zemalja poput Južne Koreje, gdje je stopa zaraze relativno niska.

"Ljudi su se potpuno angažovali, prihvatili su ponašanje koje otežava širenje virusa. Održavaju razmak, nose maske, izoluju se kad su bolesni, peru ruke i lice. Štite najugroženije grupe", kazao je.

Nabaro je takođe rekao da Azija nije prerano ublažila ograničenja.

"Morate čekati dok se broj zaraženih ne snizi i ostane takav. Reakcija Evrope nije bila potpuna", rekao je.

Bonus video: