borba protiv koronavirusa

Oksfordova vakcina efikasna 70, u posebnim slučajevima i do 90 odsto

Vijesti o efikasnosti od 70 odsto je, kako piše BBC, i trijumf i razočaranje, nakon što su američke vakcine Fajzera i Moderne pokazale efikasnost od 95 odsto

30376 pregleda 214 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcina protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oksford i firma Astrazeneka ima efikasnost od 70 odsto, pokazalo je ispitivanje.

To je, kako piše BBC, i trijumf i razočaranje, nakon što su američke vakcine Fajzera i Moderne pokazale efikasnost od 95 odsto.

Ipak, ističu, Oksfordova vakcina je mnogo jeftinija i lakša za skladištenje, kako bi mogla doći do mnogo šire populacije, pa će imati značajnu ulogu u borbi sa pandemijom, ukoliko bude odobrena.

Iz kompanije Astrazeneka su saopštili da vakcina može imati efikasnost i do 90 odsto bez ozbiljnih nuspojava, prenosi Rojters.

Vakcina je, kako navodi agencija, pokazala efikasnost od 90 odsto kada su dobrovoljci prvo primili pola predviđene doze, a nakon najmanje mjesec dana i punu dozu.

Drugi režim doziranja pokazao je efikasnost od 62 odsto kada bi dobrovoljci primili dvije pune doze u razmaku od najmanje mjesec dana, i kombinovana analiza je pokazala efikasnost od 70 odsto.

Britanska vlada je ranije naručila 100 miliona doza Oksfordove vakcine, dovoljno za zaštitu 50 miliona ljudi.

BBC prenosi da je u ispitivanju učestvovalo 20.000 dobrovoljaca, pola u Velikoj Britaniji, a ostatak u Brazilu.

Registrovano je 30 slučajeva obolijevanja od Kovida-19 kod onih koji su primili duplu dozu vakcine i 101 slučaj kod onih kojima je dat placebo.

"Zaista smo zadovoljni rezultatima", kazao je profesor Endru Polard, vodeći naučnik na ispitivanju.

Kazao je da je podatak o efikasnosti od 90 odsto "intrigantan" i da bi u tom slučaju morali da distribuiraju mnogo više količina vakcine.