Asad: SAD, Britanija i Francuska vodile kampanju laži i dezinformacija protiv Rusije i Sirije

57 pregleda 0 komentar(a)
Bašar al Asad, ruski političari, Foto: Beta, SANA via AP
Bašar al Asad, ruski političari, Foto: Beta, SANA via AP
Ažurirano: 15.04.2018. 13:53h

Sirijski predsjednik Bašar al Asad ocijenio je danas da su napadi zapadnih zemalja u Siriji propraćeni kampanjom "laži" i dezinformacija u Savjetu bezbjednosti UN.

Asad, koji je danas razgovarao s grupom ruskih političara u posjeti Siriji, rekao je da su SAD, Velika Britanija i Francuska, koje su sprovele napade, vodile kampanju "laži i dezinformacija" protiv Rusije i Sirije, javila je agencija AP.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su juče vazdušne napade u Siriji poslije nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Sirija i Rusija su u nekoliko navrata negirale upotrebu tog oružja u Dumi.

Štajnmajer: Tramp i Putin da učine prvi korak

Njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je predsjednike SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina da "učine prvi korak" u pokušaju pregovora o dugoročnom rješavanju sirijskog konfiltka, prenio je danas list Bild am Zontag.

"Putin i Tramp treba da naprave prvi korak", rekao je Štajnmajer njemačkom listu i dodao da ne može biti poboljšanja situacije na terenu u Siriji ukoliko se Tramp i Putin ne angažuju zajedno u rješavanju situacije u toj zemlji.

Njemački predsjednik je rekao da treba uzeti u obzir i zemlje u regionu, insistirajući da ipak "sve počinje od SAD i Rusije".

Štajnmajer je trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji ocijenio kao "veoma ozbiljan incident" i dodao da ga zabrinjava pogoršanje odnosa izmđu Rusije i Zapada.

"Ne smijemo da odustanemo od direktnog dijaloga (s Rusijom)", iako je prikladno reći Rusiji da neki njeni postupci imaju posljedice, kao što je slučaj sa pripajanjem Krima i krize u Ukrajini zbog čega su Rusiji uvedene sankcije.

Zarif: Moguće da su neke terorističke grupe odgovorne za napade hemijskim oružjem

Iranske vlasti osudile su danas napade zapadnih zemalja u Siriji navodeći da nijedna zemlja nema pravo da preduzme kaznene mjere protiv druge države bez poštovanja međunarodnih procedura.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif upozorio je na mogućnost da su "neke terorističke grupe" odgovorne za napade hemijskim oružjem koje su pripisane sirijskim vlastima, javila je agencija AP.

Kako je prenijela iranska agencija Fars, Zarif je danas o tom pitanju razgovarao s britanskim ministrom vanjskih poslova Borisom Džonsonom.

Iran je pored Rusije saveznik vlasti sirijskog predsjednika Asada, koji je optužen da je 7. aprila koristio hemijsko oružje u napadu u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska gdje je stradalo više od 40 ljudi.

Bonus video: