Ko su članovi Bajdenove administracije: "Refleksija raznolikosti američkog naroda"

Izabrani predsjednik SAD počeo je da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike

7384 pregleda 10 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden počeo je da imenuje članove svog kabineta i druge visoke zvaničnike i obećao da će nova administracija reflektovati raznolikost američkog naroda, prenosi danas Glas Amerike.

Njegove nominacije moraće da prođu i progresivno krilo Demokratske stranke, kao i Senat koji i dalje kontrolišu republikanci, a čija će se krajnja većina odlučivati na izborima u Džordžiji 2021.

Glas Amerike je predstavio ljude koje je Bajden do sada imenovao:

Entoni Blinken, državni sekretar

Blinken (58) je bio zamjenik državnog sekretara tokom Obamine administracije i ima bliske veze sa Bajdenom. Diplomirao je na pravnom fakultetu na Harvardu i Kolumbiji i bio je član spoljnopolitičkih tijela tokom demokratskih administracija, uključujući i Savjet za nacionalnu bezbjednost Klintonove administracije.

Blinken
Blinkenfoto: Reuters

Takođe je bio direktor osoblja Odbora za spoljne poslove u Senatu kada je njime predsjedavao Bajden, da bi kasnije bio njegov spoljnopolitički savjetnik.

Alehandro Majorkas, sekretar za unutrašnju bezbjednost

Majorkas (60) je bivši zamjenik sekretara za nacionalnu bezbjednost i biće prvi predstavnik latino populacije imenovan na mjesto sekretara za unutrašnju bezbjednost.

Majorkas
Majorkasfoto: Reuters

Rođen je u Havani, a u SAD je došao kao dijete političkih izbjeglica.

Kao advokat se priključio Obaminoj administraciji 2009. i postao direktor Agencije za državljanstvo i imigraciju, gdje je primjenjivao program za djecu imigrante koja su dovedena u SAD (DACA) i bila zaštićena od deportacije.

Linda Tomas Grinfild, ambasadorka u UN

Tomas Grinfild je već 35 godina u spoljnopolitičkoj službi i radila je na četiri kontinenta.

Linda Tomas Grinfild
Linda Tomas Grinfildfoto: Reuters

Bila je najviši diplomata za Afriku za vrijeme ebole, tokom Obamine administracije od 2013. do 2017.

Poslije odlaska iz administracije, prešla je da radi za globalnu stratešku kompaniju nekadašnje državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Džon Keri, specijalni izaslanik za klimu

Keri je poznata figura u politici i Demokratskoj partiji: bivši državni sekretar u Obaminoj administraciji, senator iz Masačusetsa 25 godina i demokratski predsjednički kandidat 2004.

Keri
Kerifoto: Reuters

Specijalni izaslanik za klimatske promjene neće biti dio novog kabineta, ali će Keri biti član Savjeta za nacionalnu bezbjednost i to će biti prvi put da Savjet ima izaslanika za klimatske promjene.

Keri je imenovanje objavio na Tviteru uz poruku da će "Amerika uskoro imati vladu koja klimatsku krizu tretira kao pitanje nacionalne bezbjednosti - što i jeste".

Evril Hejns, direktorka bezbjednosnih službi

Hejns (51) je bivša zamjenica direktora CIA-e i bivša zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji.

Hejns
Hejnsfoto: Screenshot/Youtube

Prva je žena nominovana da vodi američke obavještajne službe.

Ona je advokat i ranije je radila sa Bajdenom dok je bio član senatskog Odbora za spoljne poslove i kada je njime predsjedavao.

Pošto je napustila Obaminu administraciju 2017. radila je na Univerzitetu Kolumbija.

Džejk Saliven, savjetnik za nacionalnu bezbjednost

Saliven je bio Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost tokom Obamine administracije, a ranije je bio zamjenik šefa kabineta Hilari Klinton.

Saliven
Salivenfoto: Screenshot/Youtube

Saliven ima 43 godine i jedan je od najmlađih ljudi postavljenih na poziciju savjetnika za nacionlanu bezbjednost, prema podacima Bajdenovog tranziconog tima.

Bonus video: