Jednoglasna odluka sedam sudija: Bajden pobijedio Trampa u Nevadi

Sudska procedura je izazvala dodatnu kontrolu usred pravnih napora Trampovog štaba i Republikanske stranke da se spriječi prihvatanje svih 1,82 miliona glasova poslatih poštom i da se prekine brojanje 1,4 miliona ostalih glasova

7178 pregleda 3 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Vrhovni sud savezne države SAD Nevade presudio je danas da je Džozef Bajden u toj državi pobijedio Donalda Trampa na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra, čime je ozvaničen rezultat glasanja.

Ta jednoglasna odluka sedam nestranačkih sudija daje Bajdenu šest elektroskih glasova iz te zapadne američke države.

Sudska procedura je izazvala dodatnu kontrolu usred pravnih napora Trampovog štaba i Republikanske stranke da se spriječi prihvatanje svih 1,82 miliona glasova poslatih poštom i da se prekine brojanje 1,4 miliona ostalih glasova.

Bajden je pobijedio u Nevadi sa 33.596 glasova prednosti, odnosno sa 50,06 odsto, dok je Tramp dobio 47,67 procenata glasova.

Odziv više od 1,8 miliona registrovanih glasača u toj državi iznosio je gotovo 77,3 odsto, dok je 76,8 odsto bila tokom predsjedničkih izbora 2016. godine, kada je demokratkinja Hilari Klinton dobila Nevadu s nešto manje od 2,5 odsto prednosti u odnosu na Trampa.

Još nekoliko država danas treba da potvrdi rezultate izbora.

Bonus video: