Bajden za Dan zahvalnosti: U ratu smo sa virusom, ne jedni sa drugima

"Ovo je trenutak kada moramo da budemo čvrsti, udvostručimo napore i ponovo se posvetimo ... svi smo u ovome zajedno", rekao je Bajden

4095 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden obratio se Amerikancima pred Dan zahvalnosti pozivajući na jedinstvo nacije u borbi protiv koronavirusa ali i mimo toga, izražavajući nadu da će "sumornu sezonu podjela" zamijeniti doba jedinstva, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Znam da je naša zemlja umorna od borbe. Moramo da imamo u vidu da smo u ratu sa virusom, ne jedni sa drugima. Ne jedni sa drugima. Ovo je trenutak kada moramo da budemo čvrsti, udvostručimo napore i ponovo se posvetimo ... svi smo u ovome zajedno", rekao je Bajden.

Pozivajući građane da praznik provedu u najužem krugu porodice ili prijatelja, bez putovanja i većih okupljanja, rekao je da će on i njegova supruga Džil slaviti Dan zahvalnosti samo sa ćerkom i zetom.

"Vjerujem da zaslužujete da čujete istinu od svog predsjednika. Moramo da zaustavimo širenje virusa. Dugujemo to ljekarima i bolničarkama i radnicima u prvim borbenim redovima. Dugujemo to svojim sugrađanima", poručio je Bajden.

Dan zahvalnosti je praznik kada se milioni Amerikanaca obično okupljaju sa porodicom a mnogi putuju avionom da bi to učinili. Ove godine, imajući u vidu infekcije Kovida-19 savezna vlada je pozvala ljude da ostanu kod kuće.

"Znam da možemo da pobijedimo ovaj virus, i pobijedićemo", dodao je Bajden koji je priznao da su Amerikanci umorni od pandemije.

Novoizabrani predsjednik takođe je govorio o nedavnim izborima, rekavši da Amerikanci ove godine takođe treba da budu zahvalni "na demokratiji".

"Naša demokratija je ove godine bila na probi. A ono što smo saznali je da su građani ove nacije bili na nivou zadatka", poručio je Bajden, navodi VOA.

Bonus video: