tvrdi da su predsjednički izbori namješteni

Prvi Trampov intervju nakon izbora: Ne može niko da utiče da promijenim stav, neću se predomisliti...

Odlazeći predsjednik SAD je tokom 45 minuta intervjua ponavljao optužbe o izbornoj krađi

13216 pregleda 10 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp izjavio je danas da neće "promijeniti stav" da su namješteni predsjednički izbori održani 3. novembra u Sjedinjenjenim Američkim Državama (SAD), na kojima je on izgubio.

"Ne može niko da utiče da promijenim stav. Neću se predomisliti ni narednih šest mjeseci", rekao je Tramp za Foks njuz (Fox News), u prvom televizijskom intervjuu od izbora.

Tramp, koji nije naveo konkretne dokaze, ponovio je da su "izbori namješteni" i da je on pobijedio.

Odlazeći predsjednik SAD je tokom 45 minuta intervjua ponavljao optužbe o izbornoj krađi.

Uprkos tim optužbama, Trampovi advokati su imali nekoliko sudskih poraza u zemlji, a posljednji u nizu je bio u saveznoj državi Pensilvaniji gdje je Vrhovni sud odbacio tužbu njegovog tima, čime on nema skoro nikakvu mogućnost da izmijeni izborni rezultat.

Međutim, Tramp ne izgleda potreseno zbog toga, već je naveo da njegov tim pokušava da predstavi dokaze ali sudije navodno to onemogućavaju.

"Pokušavamo, imamo tone dokaza", rekao je on.

Ignorišući nezavisnost sudstva, američki predsjednik se žalio što nije dobio podršku Ministarstva pravosuđa i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Demokrata Džozef Bajden osvojio je 306, a Tramp 232 elektorska glasa.

Za pobjedu je potrebno 270 takvih glasova.

Po tradiciji, poraženi kandidat skoro odmah prizna da nije pobijedio, ali Tramp odbija da prizna poraz i to predstavlja presedan u istoriji američke politike.

Preporučujemo za Vas