kritikovao zemlje koje nisu osudile ubistvo Fahrizadeha

Ministar na sahrani iranskog naučnika najavio osvetu: "Neprijatelj dobro zna..."

Iranski ministar je najavio da ubistvo naučnika "neće zaustaviti napredak nuklearnog programa Irana, već će ga samo ubrzati", a da će odgovor sigurno stići, kao i da će ubistvo uticati da Iranci budu jedinstveniji i odlučniji

4980 pregleda 1 komentar(a)
Sa sahrane, Foto: Reuters
Sa sahrane, Foto: Reuters

Ministar odbrane Irana Amir Hatami je danas, na sahrani ubijenog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, upozorio da će se Teheran osvetiti za to ubistvo za koje se optužuje Izrael.

"Neprijatelj dobro zna da ne može počiniti zločin, a da iranski narod ne odgovori. Krv mučenika će se uvijek pamtiti i neprijatelj je počinio grešku ovim ubistvom", rekao je general Hatami, pošto je poljubio kovčeg sa posmrtnim ostacima ubijenog naučnika, prenijele su agencije.

Iranski ministar je najavio da ubistvo naučnika "neće zaustaviti napredak nuklearnog programa Irana, već će ga samo ubrzati", a da će odgovor sigurno stići, kao i da će ubistvo uticati da Iranci budu jedinstveniji i odlučniji.

Uz to će se put naučnika, kako je rekao, ministar odbrane, nastaviti "brže i snažnije", prenio je AP.

Hatami je kritikovao zemlje koje nisu osudile ubistvo Fahrizadeha u bombaškom i oružanom napadu u petak kraj Teherana.

Jedna od zemalja koja je osudila ubistvo su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Ona je nedavno uspostavila diplomatske odnose s Izraelom u okviru sporazuma o normalizaciji veza usred zajedničke brige zbog poteza Irana u regionu, kako je navedeno.

Sahrana je bila zatvoren za javnost da bi se poštovali propisi o zaštiti zdravlja zbog pandemije koronavirusa, a prisustvovali su šef Revolucionarne garde Hosein Salami i jedinice Kuds te garde general Esmail Gani uz šefa civilnog nuklearnog programa Ali Akbara Saheija i ministra za obavještajne poslove Mamuda Alavija.

Prije sahrane kovčeg je odnijet u šiitska svetilišta u Mašadu i Komu u centralnom dijelu Irana i svetilište osnivača islamske republike Ruholaha Homeinija u Teheranu.

Fahrizadeh je sahranjen na otvorenom dijelu iranskog Ministarstva odbrane u glavnom gradu Teheranu.

Iran je optužio Izrael za napad na naučnika, a ta zemlja je odbila da komentariše ubistvo.

UN i Evropska unija su ga kritikovale, ocijenivši da ubistvo podstiče napetost u regionu ali nisu pominjale Izrael.

Iranska Pres TV na engleskom jeziku javila je danas, pozivajući se na neimenovani izvor, da je oružje korišćeno u ubistvu naučnika proizvedeno u Izraelu i da ima oznake i specifikacije izraelske vojne industrije.

Preporučujemo za Vas