Moderna hitno traži odobrenje vakcine: Djeluje u 94 odsto slučajeva

"Dopustio sam sebi da zaplačem kada smo dobili rezultate.Već smo u ovom ispitivanju učinkovitosti vakcine spasili živote. Zamislite uticaj ovoga na veći broj ljudi!, rekao je doktor Tal Zaks

29809 pregleda 165 reakcija 17 komentar(a)
Moderna vakcina, Foto: Reuters
Moderna vakcina, Foto: Reuters

Američka biotehnološka firma Moderna je jedna od firmi koja je najdalje dogurala u razvoju vakcine protiv Covida-19, a sad tvrde da njihova vakcina ima više od 94 odsto učinkovitosti, javlja Asošijejted Pres.

Iz Moderne su najavili da će od američkih i evropskih regulatornih tijela zatražiti hitno dopuštenje za korištenje svoje vakcine u hitnim slučajevima.

Premda već postoje indikacije da će njihova vakcina funkcionisati, istraživanje sprovedeno prošlog vikenda sugeriše da će Modernina vakcina imati učinkovitost od više od 94 odsto.

"Ovo je zapanjujuće, ovo su čudesni podaci", rekao je za CNN dokto Paul Ofit, član nadzornog odbora za vakcine Agencije za lijekove Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U najnovijoj studiji učinkovitosti vakcine sprovedenoj u SAD-u učestvovalo je 30.000 osoba, od kojih je 196 oboljelo od Covida-19.

Placebo je dobilo 185 ispitanika, a 11 ih je dobilo vakcinu.

Jedine osobe kojima se zdravstveno stanje pogoršalo - njih 30, među kojima je i jedna osoba koja je umrla - bile su u skupini ispitanika koja je dobila placebo.

"Dopustio sam sebi da zaplačem kada smo dobili rezultate.Već smo u ovom ispitivanju učinkovitosti vakcine spasili živote. Zamislite uticaj ovoga na veći broj ljudi!, rekao je doktor Tal Zaks, načelnik odjeljenja za medicinu u Moderni.

Kada ćemo doći do prve vakcine?

Vakcina je potrebna da bi svijet mogao zauzdati pandemiju koronavirusa, koja je tokom posljednjih mjeseci ojačala i u Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vakcina treba da ispuni uslove Agencije za hranu i lijekove SAD-a za korišćenje u hitnim slučajevima, a iz Evropske agencije za lijekove su nedavno rekli da su otvoreni za brže odobravanje vakcina za upotrebu.

Agencija za lijekove i hranu SAD-a će sprovesti javnu naučnu debatu o količini dokaza da neka vakcina funkcioniše.

Fajzer i BioNTech podatke o svojoj vakcini za koje tvrde da je 95 odsto učinkovita predstaviće 10. decembra, a Moderna tek 17. decembra.

Iz Moderne kažu da bi do kraja godine mogli proizvesti 20 miliona doza za američko tržište, a njime će se moći vakcinisati 10 miliona ljudi s obzirom na to da se Modernina vakcina daje u dvije doze.

Fajzer pak očekuje da će u decembru na raspolaganju imati 50 miliona doza, odnosno da će se njime moći vakcinisati 25 miliona ljudi.

Ukoliko se Modernina vakcina odobri i pokaže djelotvornom, na neameričko tržište bi mogla doći u prva tri mjeseca 2021. godine.

Bonus video: