PRIKAZIVALI MANJE ZARAŽENIH

CNN objavio dokumente: Značajni propusti Kine na početku epidemije koronavirusa

U izvještaju s oznakom "interni dokument, povjerljivo", lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva

21502 pregleda 58 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka televizija CNN objavila je ekskluzivne dokumente za koje navode kako pokazuju značajne propuste Kine na početku epidemije koronavirusa, prenosi Index.hr.

Dokumenti koji su procurili iz kineske provincije Hubei pokazuju da je Kina prikazivala manje brojke zaraženih koronavirusom, da su joj trebale sedmice da dijagnostifikuju nove slučajeve i da nisu javnost obavijestili o vrhuncu sezone gripa u Hubeiju u decembru prošle godine, što se poklapa s vremenom za koje se sumnja da su se zapravo u Kini pojavili prvi slučajevi koronavirusa, piše CNN.

Podaci od 10. februara pokazuju 5.918 novih slučaja, više nego dvostruko od broja koji je objavila Kina

U izvještaju s oznakom "interni dokument, povjerljivo", lokalne zdravstvene vlasti u provinciji Hubei, u kojoj je virus prvi put otkriven, navode ukupno 5.918 novootkrivenih slučajeva 10. februara, više nego dvostruko od službenog javnog broja potvrđenih slučajeva.

Ta veća brojka u to vrijeme nije bila javno objavljena, a čini se da je Kina prikazivala podatke tako da umanji ozbiljnost epidemije.

Ranije nepoznata brojka nalazi se u nizu otkrića sadržanih na 117 stranica procurjelih dokumenata iz provincijskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Hubei, u čijem je posjedu i čiju je autentičnost provjerio CNN, prenosi Index.

Kina je odlučno odbacila optužbe Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i drugih zapadnih vlada da je namjerno prikrivala informacije u vezi s virusom, tvrdeći da je bila iskrena prema svijetu od izbijanja epidemije.

Međutim, iako dokumenti ne daju dokaze o namjernom pokušaju prikrivanja nalaza, otkrivaju brojne nedosljednosti u onome za što su vlasti imale saznanja i onoga što je otkriveno javnosti.

Na šta sve ukazuju dokumenti

Dokumenti, koji obuhvaćaju nepotpuno razdoblje između oktobra 2019. i aprila ove godine, ukazuju na nefleksibilan zdravstveni sistem ograničen birokratijom odozgo prema dolje i postupcima koji nisu bili pripremljeni za rješavanje krize koja je izbila. U nekoliko kritičnih trenutaka u ranoj fazi pandemije, dokumenti daju jasne dokaze o i ukazuju na obrazac institucionalnih propusta, piše CNN, a prenosi Index.

Jedna od najupečatljivijih tačaka podataka odnosi se na sporost s kojom su dijagnostifikovani lokalni pacijenti s Covidom-19.

Iako su vlasti u Hubeiju javnosti predstavile svoje postupanje s početnim izbijanjem bolesti kao učinkovito i transparentno, dokumenti pokazuju da su se lokalni zdravstveni službenici oslanjali na neispravne mehanizme testiranja i izvještavanja o novim slučajevima.

Izvještaj u dokumentima s početka marta pokazuje da je prosječno vrijeme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana.

CNN-u su stručnjaci rekli da je to značajno otežalo kako praćenje bolesti, tako i borbu protiv nje, prenosi Index.

Kina tvrdila da je od početka bila iskrena, sada nema komentara

Kina je, pak, odlučno branila svoje postupanje s izbijanjem epidemije.

Na konferenciji za novinare 7. juna, kineski državni savjet objavio je Bijelu knjigu rekavši da je kineska vlada uvijek objavljivala informacije u vezi s epidemijom na "pravovremen, otvoren i transparentan način".

CNN je kontaktirao kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i Nacionalni zdravstveni odbor, kao i Hubeijev zdravstveni odbor, koje nadzire provincijski CDC, radi komentara na otkrića otkrivena u dokumentima, ali nije dobio odgovor.

Stručnjaci: Dokumenti pokazuju što je sve Kina znala u prvim mjesecima

Zdravstveni stručnjaci ustvrdili su da dokumenti jasno pokazuju što je sve Kina znala o epidemiji koronavirusa u prvim mjesecima.

"Jasno je da su pogriješili, i ne govorimo samo o greškama koje se događaju kada imate posla s novim virusom - već i birokratske i politički motivisane greške u načinu na koji su postupali s epidemijom", rekao je Janžong Huang, stariji saradnik za globalno zdravstvo pri Vijeću za spoljne odnose, koji je opširno pisao o javnom zdravstvu u Kini.

"To je imalo globalne posljedice", dodao je.

Danas, 1. decembra, navršava se godinu dana otkako je prvi poznati pacijent pokazao simptome bolesti u glavnom gradu provincije Hubei Vuhanu, prema ključnoj studiji u medicinskom časopisu Lancet.

Vrhunac sezone gripa u Hubeiju za koji se nije znalo, vrijeme se poklapa s vremenom za kada se vjeruje da su se zapravo pojavili prvi zaraženi koronom.

U istom vremenu za koje se vjeruje da se tada zapravo pojavio u Kini, dokumenti pokazuju da se odvijala još jedna zdravstvena kriza: Hubei se suočavao sa značajnom epidemijom gripa.

To je uzrokovalo porast slučajeva na 20 puta više od nivoa zabilježenog prethodne godine, pokazuju dokumenti.

Sve je to stavilo dodatan ogroman pritisak na ionako opterećeni zdravstveni sistem.

"Epidemija gripa, kako su službenici primijetili u dokumentu, nije bila prisutna samo u Vuhanu u decembru, već je bila najveća u susjednim gradovima Jičangu i Sijaningu.

Ostaje nejasno kakav je uticaj ili povezanost izbijanje gripa imalo na izbijanje epidemije koronavirusa.

I dok u dokumentima nema konkretnih dokaza da su da su dvije paralelne krize povezane, informacije o tome koliko je zapravo jak bio vrhunac sezone gripe u Hubeiju tek treba da budu javno objavljene.

Otkrića koju su procurjela u dokumentima koji prikazuju prve podatke o koronavirusu u Kini dokaze u vreme kada SAD i EU jačaju pritisak na Kinu da potpuno sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u otkrivanju izvora pandemije koja se proširila u svaki dio svijeta te zarazila više od 60 miliona ljudi, dok je 1,46 miliona ljudi umrlo, prenosi Index.

Dokumente je dao uzbunjivač, provjerena je njihova autentičnost

Dokumente je CNN-u dao uzbunjivač koji je zatražio anonimnost.

Rekao je da radi u kineskom zdravstvenom sistemu i da je motivisan da razotkrije istinu koja je bila cenzurisana te oda počast kolegama koji su takođe progovorili.

Dokumente je provjerilo šest nezavisnih stručnjaka koji su u ime CNN ispitali istinitost njihovog sadržaja.

Jedan stručnjak s bliskim vezama s Kinom izvijestio je da je vidio neke od izvještaja tokom povjerljivog istraživanja početkom ove godine.

Evropski bezbjednosni zvaničnik sa znanjem kineskih internih dokumenata i postupaka takođe je za CNN potvrdio da su dosijei izvorni.

Metapodaci iz datoteka koje je CNN vidio sadrže imena službenika CDC-a kao modifikatora i autora.

Datumi izrade metapodataka usklađeni su sa sadržajem dokumenata.

Sprovedena je i digitalna forenzička analiza kako bi se testirao njihov računarski kod prema navodnom porijeklu.

Sara Moris, iz Odsjeka za digitalnu forenziku na britanskom univerzitetu Kranfild, rekla je da nema dokaza da je podacima manipulisano.

Svijet iz Kine dobio optimističnije podatke od stvarnih

Dokumenti pokazuju širok raspon podataka o dva određena dana, 10. februara i 7. marta, koji su u značajnoj mjeri u suprotnosti s onim što je Kina tada govorila javno.

10. februara, kada je Kina izvijestila o 2.478 novih potvrđenih slučajeva širom zemlje, dokumenti pokazuju kako je u Hubeiju zapravo cirkulisalo ukupno 5.918 novoprijavljenih slučajeva. Interni broj podijeljen je u potkategorije i pruža uvid u puni obim Hubeijeve metodologije dijagnoze u to vreme.

"Potvrđenih slučajeva" prema tom izveštaju ima 2.345, "klinički dijagnostifikovanih slučajeva" 1.772 i "sumnjivih slučajeva" 1.796.

Iz svega se može zaključiti kako je svijet iz Kine dobio optimističnije podatke od onih koji su bili u stvarnosti.

Preporučujemo za Vas