rusija rasporedila pripadnike mirovnih snaga kako bi nadgledali sporazum

Azerbejdžan slavi jer je povratio svu teritoriju oko Nagorno Karabaha

"Izborili smo pobjedu na bojnom polju i na političkoj sceni, i ta pobjeda otvara novu eru za našu zemlju. Biće to doba razvoja, sigurnosti i napretka", ocijenio je predsjednik

5988 pregleda 7 komentar(a)
Ruske mirovne snage u Nagorno Karabahu, Foto: Rojters
Ruske mirovne snage u Nagorno Karabahu, Foto: Rojters

Azerbejdžan je danas objavio da je završio povratak pod svoju kontrolu sve teritorije koju mu je Jermenija prepustila mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije poslije šest nedjelja ratovanja oko Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je obnavljanje kontrole nad tim područjima pozdravio kao "istorijsku pobjedu".

"Svi smo živjeli s jednim snom i sada smo ga ostvarili", rekao je Alijev u poruci naciji.

"Izborili smo pobjedu na bojnom polju i na političkoj sceni, i ta pobjeda otvara novu eru za našu zemlju. Biće to doba razvoja, sigurnosti i napretka", ocijenio je predsjednik.

Nagorno-Karabah je u Azerbejdžanu, ali je bio pod kontrolom etnički jermenskih snaga koje je Jermenija podržavala otkako je tamo završen separatistički rat 1994.

Taj rat je u jermenskim rukama ostavio ne samo Nagorno-Karabah, već i velike djelove okolne teritorije Azerbejdžana.

Za 44 dana teških borbi započetih 27. septembra, azerbejdžanska vojska razbila je jermenske snage i prodrla duboko u Nagorno-Karabah, prisiljavajući Jermeniju da prihvati mirovni sporazum pod posredstvom Rusije koji je stupio na snagu 10. novembra.

Sporazum predviđa vraćanje znatnog dijela Nagorno-Karabaha pod kontrolu Azerbejdžana i zahtjeva od Jermenije da preda i sve regione koje je držala u okolini.

Region Lačin, između Nagorno-Karabaha i Jermenije, bio je posljednje od tri područja na obodu Nagorno-Karabaha koje su jermenske snage danas predale.

Rusija je rasporedila skoro 2.000 pripadnika mirovnih snaga na najmanje pet godina kako bi nadgledali mirovni sporazum i pomogli povratak izbjeglica. Ruske trupe će takođe obezbijediti siguran tranzit između Nagorno-Karabaha i Jermenije preko regiona Lačin.

"Obnovili smo istorijsku pravdu", rekao je Alijev. "Azerbejdžanski narod će učiniti sve da obnovi uništene gradove i sela. Od sada ćemo živjeti kao veličanstven i ponosan narod", najavio je on.

Alijev je rekao da su u posljednjim borbama poginula 94 azerbejdžanska civila i da je više od 400 ranjeno, ali ponovo nije iznio vojne gubitke svoje zemlje.

Jermenske vlasti saopštile su da je poginulo više od 1.700 jermenskih vojnika.

Turska koja snažno podržava svog saveznika Azerbejdžan, proširila je svoj uticaj u regionu. U utorak su ruski i turski vojni zvaničnici potpisali dokumente o uspostavljanju zajedničkog nadzornog centra koji će osigurati ispunjenje mirovnog sporazuma.

Mirovni sporazum je u Azerbejdžanu proslavljen kao pobjeda, ali je izazvao masovne proteste u Jermeniji, gdje su hiljade na ulicama zahtijevale smjenjivanje premijera.

Po završetku neprijateljstava, ruski mirovnjaci pomogli su povratak izbjeglica koje su pobjegle od najnovijih borbi. Ruska vojska je rekla da se više od 25.000 ljudi vratilo u Nagorno-Karabah iz Jermenije.

Dok su jermenske snage ustupale kontrolu nad regionima Agdam i Kalbajar poslije potpisivanja mirovnog sporazuma, neki azerbejdžanski stanovnici koji su odatle pobjegli prije više od četvrt vijeka, počeli su da se vraćaju na te teritorije.

Gurban Hasanov (56) koji je tada, kao mladić, bio primoran da s porodicom pobjegne iz Lačina, rekao je da žudi da se vrati: "Sanjamo da se vratimo u naše rodno selo", rekao je on za AP. "Nemam riječi koliko jako želimo da se vratimo. Ja sam učitelj i želim da djecu učim geografiji".

Hasanov je rekao da je nedavno vidio svoje selo na televiziji i da mu je kuća netaknuta - jedna od svega desetak koje su preživjele borbe.

Ali, pre ovonedjeljne predaje teritorija, Jermeni su zapalili kuće ogorčeni pred odlazak, a Hasanov se nada da nisu i njegovu.

Preporučujemo za Vas