IZRAZIO ŽELJU ZA BRZO POKRETANJE

Bajden želi pregovore o iranskom sporazumu ali poslije ponovnog pridruživanja

Povratak sporazumu bi značilo ukidanje velikih sankcije koje je sadašnji predsednik SAD Donald Tramp uveo poslije istupanja iz sporazuma. Iran je kao odgovor počeo postepeno da istupa iz svojih obaveza prema sporazumu

2511 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) izrazio je želju da se brzo pokrenu novi pregovori sa Iranom, ali uz konsultacije sa saveznicima SAD i to poslije ponovnog pridruživanja međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu.

Bajden je u danas obavljenom intervjuu listu Njujork tajms potvrdio stav koji je izneo za vreme kampanje za predsjedničke izbore održane 3. novembra u SAD.

On je u septembru u jednoj kolumni napisao da će se SAD vratiti sporazumu ako Teheran bude strogo poštovao obaveze iz tog dokumenta. Bajden je za Njujork tajms rekao da je to i dalje njegov stav. "Biće teško, ali da", to ostaje moj stav, rekao je on.

"Najbolji način da se postigne izvjesna stabilnost u regionu jeste razmatranje iranskog nuklearnog programa. Ako bi Iran imao atomsku bombu, onda bi se stvorila trka za nuklearnim naoružanjem na Bliskom istoku i to je posljednja stvar koja nam je potrebna u tom dijelu svijeta", rekao je Bajden.

Povratak sporazumu bi značilo ukidanje velikih sankcije koje je sadašnji predsednik SAD Donald Tramp uveo poslije istupanja iz sporazuma. Iran je kao odgovor počeo postepeno da istupa iz svojih obaveza prema sporazumu.

Njujork tajms navodi da bi se novi pregovori odnosili na dodatna nuklearna ograničenja, kao i na aktivnosti iranskih saveznika - Libana, Iraka, Sirije i Jemena.

List je dodao da bi Bajden pored konsultacija sa zemljama potpisnicima nuklearnog sporazuma iz 2015. a to su Kina, Rusija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, uključio i druge zemlje koje su rivali Iranu - Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Preporučujemo za Vas