U ENKLAVI U ISTOČNOJ GUTI

SOHR: Ruske i režimske snage ubile najmanje 23 civila blizu Damaska

Među žrtvama su troje djece, 11 žena i jedan volonter bijelih šljemova, spasilačke organizacije u pobunjeničkim zonama. Takođe ima desetine ranjenih
1 komentar(a)
Sirija napad, Sirija bombardovanje, Foto: Beta/AP
Sirija napad, Sirija bombardovanje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.02.2019. 18:52h

Najmanje 23 civila ubijeno je u enklavi pod opsadom u istočnoj Guti, blizu Damaska, većinom od ruskih vazdušnih udara, saopštila je danas sirijska Opservatorija za ljudska prava (SOHR). 

"Dvadeset tri civila ubijena su u sredu u istočnoj Guti, od kojih je njih 18 poginulo od ruskih vazdušnih udara koji su ciljali grad Misrabu, a ostali od napada režimskih snaga na druge gradove", rekao je za Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Među žrtvama su troje djece, 11 žena i jedan volonter bijelih šljemova, spasilačke organizacije u pobunjeničkim zonama. Takođe ima desetine ranjenih.

Rahman je rekao da su ruski vazdušni udari ciljali stambene zgrade u Misrabi, gradu pod kontrolom pobunjeničke grupe Džaiš al Islam koja je jaka u Guti. Rahman je dodao da se štab te grupe nalazi na periferiji grada, a ne u njemu. 

Istočna Guta, posljednje uporište pobunjenika blizu Damaska, pod opsadom je snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada od 2013. godine. Oko 400.000 stanovnika su blokirani u toj velikoj oblasti pogođenoj nestašicama hrane i ljekova.

U petak je završena operacija evakuacije teško bolesnih civila u istočnoj Guti. Tokom tri dana evakuisano je 29 pacijenata a zauzvrat su pobunjenici oslobodili 29 zatvorenika prema sporazumu postignutim između vlasti i pobunjenika.

To je i dalje daleko od 500 ljudi koje UN traži da budu evakuisani. 

Istovremeno je, prema sporazumu sa sirijskim vlastima, desetine džihadista i pobunjeničkih boraca evakuisano iz posljednjih zona koje su kontrolisali u zapadnoj Guti, javila je sirijska državna televizija.

Kada evakuacija bude završena pobunjeničke grupe više neće biti prisutne u zapadnoj Guti, prvi put od 2012. godine, rekao je direktor Opservatorije. 

Preporučujemo za Vas