prestigli sad

Kina sada glavni trgovinski partner EU

Uprkos epidemiji Kovida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska ekonomija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila prošlogodišnji nivo

2551 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, prestigavši Sjedinjene Američke Države, što je posljedica epidemije Kovida-19 i naglog skoka kineske privredne aktivnosti.

U prvih devet mjeseci 2020. razmjena EU i Kine dostigla je tako 425,5 milijarda eura, a razmjena EU i SAD iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. razmjena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno s SAD 461 milijardu.

"Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto) a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen", istakao je Eurostat, dodajući da je "u istom razdoblju trgovina s SAD- zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10,0 posto), prenosi Hina.

Ukupni deficit EU u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijarda eura u prvih devet mjeseci 2020, a u istom razdoblju 2019. bio je 123,9 milijardi.

Porast izvoza iz Kine u Evropu

Iako je EU još od 2004. glavni trgovinski partner Kine - tada je prestigao Japan - ovo je prvi put da vrijedi i obrnuto, da je Kina skinula s trona SAD u odnosu na Evropu, istakao je u srijedu francuski statistički zavod (INSEE) u izvještaju.

Uprkos epidemiji Kovida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska ekonomija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila prošlogodišnji nivo, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je podstakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, "naročito u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaveju", dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektronskih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru istakla da je samo Kina izvezla gotovo 44 posto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020.

Preporučujemo za Vas