SAD: Samit UN-a o kovidu-19 pozornica za kinesku propagandu

Dvodnevni sastanak Opšte skupštine UN-a počinje danas na kojem će učestvovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravlja i socijalnog starana Aleksa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Vanga Jija, a videoizjave čelnika su unaprijed snimljene

2971 pregleda 0 komentar(a)
UN, Foto: Shutterstock
UN, Foto: Shutterstock

SAD je u srijedu utvrdio da je UN-ov sastanak svjetskih čelnika posvećen pandemiji kovida-19 osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi propagandu, što je rasplamsalo višemjesečna previranja u tom tijelu između svjetskih sila.

Dvodnevni sastanak Opšte skupštine UN-a počinje danas na kojem će učestvovati 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara, uključujući američkog ministra zdravlja i socijalnog starana Aleksa Azura i kineskog ministra vanjskih poslova Vanga Jija, a videoizjave čelnika su unaprijed snimljene, piše Hina.

"Skupština osmišljena da služi Kini"

Visoki američki zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je posebnu sjednicu 193-člane Opšte skupštine trebalo održati ranije, da je ona "osmišljena da služi Kini" i požalio se da će pitanja na panel-raspravama u petak biti ograničena.

"Kina će to okrenuti u svoju korist", rekao je zvaničnik, dodajući: "Očekujem da će od ova dva dana napraviti vrlo, vrlo učinkovitu propagandnu predstavu."

Zvaničnik kineske misije pri Ujedinjenim narodima u Njujorku rekao je da američka "politizacija tog pitanja nije u interesu međunarodne zajednice".

Ne imenujući Sjedinjene Države, on je rekao: "Ako određena zemlja insistira, opet će se naći izolovana i završiti neuspjehom. Kina će ojačati komunikaciju i saradnju s drugim državama članicama i dati pozitivan i konstruktivan doprinos."

Trampova administracija očekuje od Pekinga da će iznijeti priču o virusu koji je postojao u inostranstvu

Američki predsjednik Donald Tramp srezao je finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ranije ove godine i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi, optuživši je da je marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.

Povlačenje SAD-a trebalo bi stupiti na snagu u maju sljedeće godine, ali izabrani američki predsjednik Džo Bajden rekao je da će povući taj potez.

Zvaničnici Trampove administracije rekli su kako očekuju da će Peking ove nedjelje u UN-u iznijeti priču da je virus postojao u inostranstvu prije nego što je otkriven u kineskom gradu Vuhanu prošle godine, a tu tvrdnju WHO smatra "pukim nagađanjem".

Napetosti koje su dugo tinjale između SAD-a i Kine u UN uzavrele su zbog pandemije i iznijele su na svjetlo dana napore Pekinga za većim multilateralnim uticajem kao izazov tradicionalnom vođstvu Vašingtona.

Bonus video: