Obama, Buš i Klinton će se vakcinisati pred kamerama

Tri bivša predsjednika smatraju kako će tom kampanjom poslati snažnu poruku građanima dok zdravstveni zvaničnici nastoje uvjeriti javnost da se vakcinišu

2340 pregleda 12 komentar(a)
Obama, Foto: Shutterstock
Obama, Foto: Shutterstock

Bivši američki predsjednici Barak Obama, Džordž V. Buš i Bil Klinton rekli su kako se dobrovoljno javljaju da prime vakcinu protiv koronavirusa pred kamerama u svrhu promocije sticanja povjerenja javnosti u bezbjednost vakcinacije čim američka agencija za hranu i ljekove odobri vakcinu, javlja CNN.

Tri bivša predsjednika smatraju kako će tom kampanjom poslati snažnu poruku građanima dok zdravstveni zvaničnici nastoje uvjeriti javnost da se vakcinišu.

Fredi Ford, šef Bušovog osoblja, rekao je da se Buš javio doktoru Entoniju Faučiju, direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te doktorici Debri Birks, koordinatorki Bijele kuće za koronavirus da vidi kako bi mogao pomoći u promociji vakcine, prenosi Indeks.

"Prije nekoliko nedjelja predsjednik Buš rekao mi je da prenesem doktoru Faučiju i doktorici Birks da želi da zna šta može učiniti u cilju ohrabrivanja građana da se vakcinišu", rekao je Ford.

"Vakcine moraju biti bezbjedne i najprije se vakcinišu prioritetne grupe", rekao je Ford. "Predsjednik Buš će pričekati da na njega dođe red i rado će se vakcinisati pred kamerama".

Klintonova sekretarka za medije Ejndžel Urena rekla je u srijedu da bi i njen šef bio voljan javno se vakcinisati.

"Predsjednik Klinton će se definitivno vakcinisati čim mu vakcina bude dostupna, zavisno od prioriteta koje će donijeti zdravstveni zvaničnici. I učiniće to javno ako će to pomoći”, rekla je Urena.

Obama: Potpuno vjerujem ljudima poput Faučija

I Barak Obama je danas u jednom intervjuu rekao ako doktor Fauči kaže da je vakcina bezbjedna da mu vjeruje.

“Potpuno vjerujem ljudima poput Entonija Faučija, kojeg poznajem i s kojim sam radio. Možda ću primiti vakcinu na televiziji ili ću se snimiti, kako bi ljudi znali da vjerujem ovoj nauci”, rekao je.

Porodica Buš se već i ranije udruživala s drugim predsjednicima kako bi promovisali neke ciljeve. Bušovi roditelji – bivši predsjednik Džordž H.V. Buš i Barbara Buš putovali su komercijalnim letom nakon terorističkog napada 2001. kako bi promovisali sigurnost letjenja. Stariji Buš i Klinton su radili zajedno na prikupljanju sredstava za dobrotvorne svrhe, kao na primjer za područja koja su razorena nakon uragana Katrina 2005. godine. I Obama sada nastoji iskoristiti svoj položaj kako bi učestvovao u javnim kampanjama.

U kolumni Vašington Posta pozvan je novoizabrani predsjednik Džo Bajden, (78) i buduća potpredsjednica Kamala Haris, (56) da se vakcinišu u direktnom tv-prenosu kako bi uvjerili skeptike u Sjedinjenim Državama, koji zbog brzine razvoja vakcine sumnjaju da je pouzdana.