Gutereš kritikovao zemlje koje su zanemarile činjenice o koroni i uputstva SZO

"Od početka je Svjetska zdravstvena organizacija pružala činjenice i naučne smjernice koje je trebalo da budu temelj koordiniranog globalnog odgovora", rekao je Gutereš

1073 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u četvrtak je, ne imenujući ih, kritikovao zemlje koje su zanemarile činjenice o pandemiji koronavirusa i smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Gutereš je govorio na posebnoj sjednici Generalne skupštine UN-a posvećenoj pandemiji kovida-19, bolesti koja se pojavila krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu i potom se raširila po cijelom svijetu. Koronavirusom u svijetu se do sada zarazilo 65 miliona ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je gotovo 1,5 miliona oboljelih.

Za dvodnevnu sjednicu lideri desetina zemalja dali su unaprijed snimljene izjave.

"Od početka je Svjetska zdravstvena organizacija pružala činjenice i naučne smjernice koje je trebalo da budu temelj koordiniranog globalnog odgovora", rekao je Gutereš.

"Na žalost, nisu se slijedile mnoge od tih preporuka. A u nekim slučajevima bilo je odbijanja činjenica i ignorisanja smjernica. A kada zemlje idu svojim smjerom, virus ide u svim smjerovima", rekao je.

Predsjednik SAD Donald Tramp ranije ove godine je prekinuo finansiranje SZO i najavio izlazak SAD iz te organizacije optužujući je da je kineska marioneta, što SZO odbacuje. Povlačenje SAD iz SZO trebalo se dogoditi u julu sljedeće godine, ali izabrani predsjednik SAD Džo Bajden je najavio da to neće učiniti.

Gutereš zagovara da se vakcine protiv kovida-19 učine dostupnima svima, a bogate zemlje pomognu siromašnima u suzbijanju i oporavku od pandemije, prenosi Hina.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je Općoj skupštini UN-a rekao da "Francuska predlaže da se dio prvih raspoloživih doza vakcine iskoristi za vakcinisanje prioritetnih grupa u zemljama u razvoju".

Britanski ministar zdravlja Metju Henkok je u svom govoru, koji će kasnije biti emitovan, zatražio od članica da ukinu carinske kontrole i carine za ključne sredstva u borbi protiv virusa, poput rukavica i toplomjera. "Mi ćemo to sprovoditi od 1. januara", najavio je.

Bonus video: