vašington pooštrava izdavanje viza članovima kp kine

Šef obavještajnih službi SAD: Kina najveća prijetnja po demokratiju i slobodu

Retklif je osudio i kinesku krađu američkih poslovnih tajni i odbrambenih tehnologija

4220 pregleda 10 komentar(a)
Retklif, Foto: Reuters
Retklif, Foto: Reuters

Šef američkih obavještajnih službi Džon Retklif ocijenio je danas da je Kina "najveća prijetnja po demokratiju i slobodu u svijetu od Drugog svjetskog rata", dok Vašington pooštrava izdavanje viza članovima kineske Komunističke partije.

U članku objavljenom u Vol strit džornalu (Wall Street Journal), Retklif je osudio i kinesku krađu američkih poslovnih tajni i odbrambenih tehnologija.

"Narodna Republika Kina predstavlja danas najveću prijetnju po Ameriku i najveća je prijetnja po demokratiju i slobodu u svijetu od Drugog svjetskog rata", napisao je šef američkih obavještajnih službi.

On je takođe opisao operacije u kojima su kineski agenti koristili ekonomski pritisak da bi uticali ili kompromitovali američke zakonodavce.

"Kineski lideri nastoje da prava pojedinca podrede volji Komunističke partije", naveo je Retklif.

Istovremeno, američki Stejt department je saopštio su članovi Komunističke partije Kine "neprijateljski raspoloženi prema američkim vrijednostima".

Prema novim pravilima koja odmah stupaju na snagu, vize izdate članovima kineske partije i njihovim porodicama važiće samo mjesec dana nakon izdavanja i to za jedan ulazak, dok su ranije važile do 10 godina i omogućavale su neograničen broj ulazaka u SAD.

Preporučujemo za Vas