Bezuspješan Trampov pritisak na guvernera Džordžije da pomogne u poništavanju izbora

Tramp je tražio od guvernera da naredi verifikaciju potpisa birača na kovertama kojima su glasački listići poslati poštom

13058 pregleda 2 komentar(a)
Tramp u Valdosti, Foto: Reuters
Tramp u Valdosti, Foto: Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp bezuspješno je danas vršio pritisak na guvernera Djžordžije da sazove posebnu zakonodavnu sjednicu čiji je cilj poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u toj državi, pošto je Trampova fiksacija porazom zasijenila kampanju njegove stranke za spas većine u Senatu.

Tramp je razgovarao telefonom sa guvernerom Džordžije Brajanom Kempom, nekoliko sati prije nego što je trebalo da se pojavi na mitingu u Valdosti, gradu u saveznoj državi Džordžiji, gdje su se republikanci nadali da će on energiju usmjeriti na pridobijanje svojih pristalica da glasaju 5. januara za dvoje kandidata te stranke koji će se boriti za mjesta u Senatu.

Ali, ostalo je otvoreno pitanje da li će njegov prvi politički skup poslije izbora biti misija da pomogne svojoj stranci ili sebi.

Nekoliko sati prije mitinga, Tramp je tražio od Kempa da sazove zakonodavnu sjednicu što je prema riječima visokog vladinog zvaničnika u Džordžiji guverner odbio.

Tramp je tražio od guvernera da naredi verifikaciju potpisa birača na kovertama kojima su glasački listići poslati poštom.

Dio republikanaca strahuje da bi Tramp govoreći na mitingu o izbornoj prevari mogao da nanese štetu svojim stranačkim kolegama.

Dvoje republikanaca, Dejvid Perdu i Keli Leofler bore se za dva mjesta u Senatu.

Demokratama je potrebna dvostruka pobjeda za većinu u Senatu, a ako republikanci osvoje samo jednog senatora, tada će i dalje imati kontrolu nad tim tijelom i moći će da blokiraju većinu predloga novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Bonus video: