Vlada SAD optužila Kubu za misteriozne radio frekvencije

Određeni broj američkih diplomata imao je simptome kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i druge neobjašnjive simptome, nazvane "Sindrom Havana", o čemu se duže vrijeme spekuliše

5292 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) optužila je danas Kubu da usmjerenim radio frekvecijama izaziva misteriozne simptome kod američkih diplomata u ambasadi u Havani i na još nekim mjestima.

U saopštenju Nacionalne akademije nauka navodi se da se simptomi mogu dovesti u vezu sa usmjerenim, pulsirajućim radio frekvencijama kojima su izložene američke diplomate, prenio je Rojters.

Određeni broj američkih diplomata imao je simptome kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i druge neobjašnjive simptome, nazvane "Sindrom Havana", o čemu se duže vrijeme spekuliše.

Današnji izvještaj označava prvo zvanično objašnjenje Vašingtona o ovoj pojavi, iako neubjedljivo.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je u oktobru da je vlada "upotrijebila značajne resurse" nastojeći da riješi ovu misteriju nepoznatih simptoma koje je imalo više od 40 američkih diplomata od 2016. do 2018. godine.

Stejt department je u junu 2018. godine saopštio da je naredio povratak sa dužnosti nekoliko diplomata i Gandžua u Kini, zbog bojazni da su imali slične, misteriozne simptome.

Bonus video: