Izbori u Venecueli: Madurova stranka sa partnerima pobijedila, međunarodna zajednica ih smatra namještenim

Pobjeda na palamentarnim izborima omogućava Maduru potpunu kontrolu političkih institucija

5113 pregleda 7 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Stranka predsjednika Venecuele Nikolasa Madura sa koalicionim partnerima izborila je danas veliku pobjedu na parlamentarnim izborima koje su bojkotovali najuticajniji opozicioni političari a međunarodna zajednica ih smatra namještenim.

Pobjeda na palamentarnim izborima omogućava Maduru potpunu kontrolu političkih institucija.

"Osvojili smo Nacionalnu skupštinu većinom glasova naroda. To je, bez sumnje, velika pobjeda za demokratiju", poručio je Maduro u televizijskom obraćanju.

Madurova Ujedinjena socijalistička partija Venecuele i koalicioni partneri osvojili su 67 odsto mjesta u Nacionalnoj skupštini na jučerašnjim izborima, rekla je Indira Alfonzo, predsjednica Nacionalnog izbornog saveta Venecuele.

Ona je navela da je samo 31 odsto od 20 miliona registrovanih birača učestvovalo na izborima.

Narodnom skupštinom je predsjedavao Huan Gvaido, koga podržavaju SAD i desetine država koje Madura ne smatraju legitimnim predsjednikom, koji je pokušavao da otjera Madura sa pozicije skoro dvije godine i okonča krizu u Venecueli.

Ishod izbora, međutim, izgleda da slabi i Madura, koji je optužen da kontroliše glasanje, ali i Gvaida čiji pravni legitimitet počiva na predsjedavanju nacionalnom Skupštinom.

Opozicija se odlučila na bojkot izbora zbog odluke Vrhovnog suda o imenovanju nove izborne komisije, izbacivši tri člana iz opozicionih stranaka.

Mali broj opozicionih partija koje nisu povezane sa Gvaidom učestvovao je na izborima.

Kritičari kažu da je ovo Maduru omogućilo da održi privid regularnosti izbora.

Izbori su održani u vrijeme neizvjesnosti zbog promjene administracije u Vašingtonu.

Kao i odlazeći američki predsjednik Donald Tramp, i novoizabrani Džozef Bajden naziva Madura diktatorom, ali je još nejasno kakav pristup će novi šef Bijele kuće imati prema krizi u Venecueli.

U zemlji je sve dublja i ekonomska i politička kriza, uprkos činjenici da Venecuela ima najveće rezerve nafte na svijetu.

Više od pet miliona ljudi pobjeglo je iz Venecuele u prtehodnih nekoliko godina, što predstavlja najveći odliv stanovništva iz jedne zemlje poslije ratom razorene Sirije.

Međunarodni monetarni fond predviđa pad ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda Venecuele od 25 odsto, dok hiperinflacija uništava vrijednost njene valute, bolivara, koji sada vrijedi manje od milionitog dijela dolara.

Maduro (58), koga je za nasljednika odabrao pokojni popularni lider Venecuele Ugo Čavez, osvojio je drugi mandat 2018. godine, ali njegovi politički protivnici, kao i više država, odbijaju da mu priznaju legitimitet, navodeći da su ti predsjednički izbori bili namješteni i da najpopularniji opozicionari nisu mogli da se kandiduju.

Gvaido (37) je prošle godine obećao da će zbaciti s vlasti Madura, a kao osnov da se proglasi za privremenog predsjednika države koristio je činjenicu da je legalno izabrani predsjednik parlamenta.