SAD podržavaju demonstrante, ali nisu pozvale na smjenu vlasti u Iranu

"SAD podržavaju iranski narod i pozivamo režim da poštuje osnovna prava svojih građana da mirno izraze svoju želju za promjenom", rekla je Sanders
1 komentar(a)
Sara Hakabi Sanders, Foto: Reuters
Sara Hakabi Sanders, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2018. 21:05h

Bijela kuća je danas izrazila podršku demonstrantima koji protestuju protiv iranske vlade ali nije pozvala na promjenu režima.

Predstavnica za medije Bijele kuće Sara Hakabi Sanders rekla je da protesti u Iranu predstavljaju "organsku narodnu pobunu koju organizuju hrabri iranski građani". Ona je rekla da međunarodna zajednica ne može da "sjedi i ćuti" dok se oni koji demonstriraju suočavaju sa nasiljem.

"SAD podržavaju iranski narod i pozivamo režim da poštuje osnovna prava svojih građana da mirno izraze svoju želju za promjenom", rekla je Sanders.

Na pitanje da li je krajnji cilj da se smijeni iranska islamistička vlada, Sanders je rekla da se SAD nadaju da će Iran početi da poštuje prava svog naroda i da će prekinuti podršku terorističkim grupama.

Administracija Donalda Trampa navodi mogućnost da bi SAD mogle da uvedu dodatne sankcije Iranu da ga kazne zbog oštrog suzbijanja demonstracija.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert rekla je da su sankcije jedan od instrumenata koje SAD imaju na raspolaganju da odgovore na ponašanje Irana. Ona je rekla da SAD vrlo pažljivo prate izvještaje o bilo kakvom potencijalnom kršenju ljudskih prava.

Ona je takođe rekla da SAD izražavaju podršku iranskom narodu i njihovom pravu na slobodu izražavanja i nazvala je demonstrante hrabrim.

Iranci već nekoliko dana demonstriraju širom zemlje. To su najveće demonstracije u Iranu od onih koje su uslijedile poslije spornih predsjedničkih izbora 2009. godine.

Bonus video: