SAD poziva Iran da prestane da blokira društvene mreže

Američki državni podsekretar Stiv Goldstin rekao je da SAD žele da Iran otvori te sajtove. On je rekao da su Instagram, Telegram i druge platforme "legitimni putevi komunikacije"
1 komentar(a)
Iran protest, Foto: Reuters
Iran protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2018. 19:43h

SAD su pozvale iransku vladu da prestane da blokira Instagram i druge popularne društvene mreže dok Iranci protestuju širom zemlje. Američki državni podsekretar Stiv Goldstin rekao je da SAD žele da Iran otvori te sajtove. On je rekao da su Instagram, Telegram i druge platforme "legitimni putevi komunikacije". SAD ohrabruju Irance da koriste virtuelne privatne mreže, ili VPN da bi zaobišli blokadu. Ti servisi stvaraju kriptovane veze između kompjutera i mogu da se koriste za pristup blokiranim vebsajtovima. Goldstin je rekao da SAD i dalje s Irancima komuniciraju na farsi jeziku preko Stejt department naloga na Fejsbuku, Tviteru i drugim platformama. On je rekao da SAD žele da ohrabre demonstrante da nastave da se bore za ono što je pravedno. Stejt department će takođe širiti video snimke vodećih američkih zvaničnika u kojima ohrabruju demonstrante preko tih i drugih sajtova. Goldstin je rekao da SAD imaju obavezu da "ne stoje po strani". Američki predsjednik Donald Tramp je posle više dana protesta u Iranu dao podršku demonstrantima u Tviter porukama i napisao da je "vrijeme za promjene" u Iranu. Trampova administracija, za razliku od prethdne administracije predsjednika Baraka Obame, pruža otvorenu podršku Irancima koji protestuju protiv vlade zbog korupcije i ekonomskih teškoća.

Iranska vlada optužila je SAD, Saudijsku Arabiju i Veliku Britaniju da podstiču proteste i pozvala ih da rade za strane "neprijatelje Irana".

Bonus video: