VLASTI UPOZORAVAJU NA OPASNOSTI OD PROMRZLINA I HIPOTERMIJE

Arktičke temperature u SAD: Labud se zaglavio u zamrznutom jezeru, stop za trajekte

Nacionalna meteorološka sužba objavila je upozorenje na hladan vetar i zamrzavanje za veliki deo zemlje od južnog Teksasa do Kanade i od Montane do Nove Engleske
50 pregleda 0 komentar(a)
SAD, hladnoća, Foto: Beta-AP
SAD, hladnoća, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.02.2019. 19:25h

Arktičke temeprature koje su zahvatile veći dio SAD stvaraju probleme na plovnim putevima i pticama i brodovima.  

Vatrogasci u Ričmondu u američkoj državi Virdžiniji oslobodili su labuda koji je juče bio zaglavljen satima u sred zamrznutog jezera. Oni su razbili led oko labuda koji je uspio da se zatim uspne uz nasip. 

U državi Njujork saobraćajni zvaničnici danas su zaustavili trajetkni saobraćaj između Njuburga i Bikona zbog ledenih uslova na rijeci Hadson, piše danas Pokipsi džornal. 

U Pokipsiju je na prvi dan Nove godine bilo minus 12 stepeni Celzijusa. 

Nacionalna meteorološka služba javila je da je bio najhladniji Novogodišnji dan zabilježen do sada sa minus 17 stepeni Celzijusa. 

Velike hladnoće nastavljaju se i danas u velikim djelovima SAD a predviđa se da idu do minus 37 i 39 stepeni Celzijusa u oblasti Čikaga. 

Zvaničnici upozoravaju na rizike od promrzlina i hipotermije i pozivaju stanovnike na mjere predostrožnosti.

Jako niske temperature stvaraju probleme u velikim djelovima SAD, uključujući u Ajova sitiju gdje se zamrzla voda u vodotornju i prekinula vodosnabdijevanje u gradu dok nije nadjen način da se zaobidje vodotoranj.  Temperature su se spustile na minus 29 stepeni Celzijusa.

Nacionalna meteorološka sužba objavila je upozorenje na hladan vetar i zamrzavanje za veliki deo zemlje od južnog Teksasa do Kanade i od Montane do Nove Engleske. 

Vlasti su otvorile skloništa na jugu zemlje gdje su se temperature spustile blizu nule po Farenhajtu (minus 17 Celzijusa) u državama Alabama i Džordžija. 

U Aberdinu u Južnoj Dakoti temperatula je pala na rekordno niskih minus 36 stepeni Celzijusa. 

Hladno je jako i na krajnjem jugu zemlje gdje su temperature danas pale na minus 10 stepeni Celzijusa u Atlanti i minus tri stepena Celzijusa sasvim južno u Nju Orelansu. 

Zbog hladnoće je proteklih nedjelju dana devet ljudi izgubilo život.