Netanjahuov rival napustio Likud, kandidovaće se za premijera

Saar je napustio politiku 2014. i potom se vratio u Likud prošle godine, ali ga je Netanjahu glatko pobijedio na partijskim izborima

3234 pregleda 0 komentar(a)
Gideon Saar, Foto: Reuters
Gideon Saar, Foto: Reuters

Glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua u konzervativom Likudu Gideon Saar najavio je da napušta tu vladajuću partiju kako bi osnovao novu i kandidovao se za predsjednika vlade.

Saar je sinoć na televiziji, pred izbore koji se očekuju početkom naredne godine, ocijenio da je Netanjahu loše rukovodio zdravstvenom i ekonomskom krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa i pretvorio Likud u sredstvo za sopstveno preživljavanje dok mu se sudi za korupciju.

Kako je naveo, "potrebna je promjena u rukovodstvu zemlje" uz "jedinstvo i stabilnost", a "Netanjahu ne može i neće biti u stanju da ozbebijedi ni jedno ni drugo".

Saar je nekada bio Netanjahuov savjetnik i ministar obrazovanja i unutrašnjih poslova.

Međutim, za razliku od drugih članova Likuda koji su brzo postali popularni Netanjahu je počeo da ga smatra prijetnjom.

Saar je napustio politiku 2014. i potom se vratio u Likud prošle godine, ali ga je Netanjahu glatko pobijedio na partijskim izborima.

I mada se ne očekuje da Saar bude glavni kandidat za premijera naredne godine, on bi mogao da privuče glasove nacionalista koji nijesu više zadovoljni Netanjahuom.

To bi moglo otežati Netanjahuu zadatak da obrazuje novu koaliciju ako bude izbora.

Netanjahu je ove godine obrazovao koalicionu vladu sa svojim glavnim rivalom liderom partije centra Plavo i bijelo Benijem Gancom u cilju suprotstavljanja širenju pandemije, ali je njihovo partnerstvo narušeno nepovjerenjem i unutrašnjim sukobima.

Ganc je prošle nedjelje glasao za raspuštanje parlamenta i nove izbore i mada se vode pregovori za spasavanje koalicije očekuje se da parlament ovog mjeseca donese konačnu odluku o četvrtim izborima za manje od dvije godine.

Bonus video: