Gutereš apeluje da se pojača finansiranje Kovaksa da vakcine budu dostupne i najsiromašnijima

Šef UN-a ponovio je u srijedu svoj poziv da se na vakcine gleda kao na "globalno javno dobro", dostupno svima, svuda na planeti, posebno u Africi

3442 pregleda 1 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da je "vakcinaški nacionalizam" u punom jeku, ostavljajući siromašne ljude širom svijeta da gledaju pripreme za vakcinaciju protiv koronavirusa u bogatim zemljama i pitaju se da li će i kada i oni biti vakcinisani.

Šef UN-a ponovio je u srijedu svoj poziv da se na vakcine gleda kao na "globalno javno dobro", dostupno svima, svuda na planeti, posebno u Africi.

On je apelovao da se u program Svetske zdravstvene organizacije "Kovaks" za pomoć u kupovini i distribuciji vakcine protiv kovida 19 u naredna dva meseca uloži još 4,2 milijarde dolara kako bi se pomoglo najsiromašnijim ljudima na svetu.

Poslije virtuelnog sastanka Ujedinjenih nacija sa Afričkom unijom, Gutereš je na konferenciji za novinare rekao da je finansiranje Kovaksa jedini način da se garantuje da će vakcine biti dostupne u Africi i drugim državama u razvoju.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejezus rekao je prošle nedjelje na sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o kovid-19 da "napredak ostvaren u oblasti vakcina daje nadu i da se sada vidi svjetlost na kraju tunela" za okončanje pandemije, ali je dodao da vakcine "moraju da se podjele ravnopravno kao svjetsko javno dobro, a ne kao privatna roba koja povećava nejednakosti.

Velika Britanija i Rusija su već započele vakcinaciju protiv koronavirusa. U Sjedinjenim Američkim Državama, vakcina Fejzer mogla bi da dobije zeleno svjetlo za hitnu upotrebu u narednim danima, a vakcina Moderna u narednim nedjeljama.

Gutereš je rekao da su 54 afričke države registrovale više od 2,2 miliona slučajeva infekcija koronavirusom i više od 53.000 smrtnih slučajeva od kovid-19.

On je rekao da se nada da će vakcine, u kombinaciji sa drugim mjerama javnog zdravlja, pomoći u prevazilaženju pandemije, ali da one moraju zato da budu dostupne svima.

Bonus video: