Vladajuća izraelska partija glasala za aneksiju jevrejskih naselja

Odluka je, kako navodi AP, odraz preovlađujućeg mišljenja u toj konzervativnoj partiji premijera Izraela Benjamina Netanjahua
60 pregleda 0 komentar(a)
Izrael, Jerusalim, Foto: Reuters
Izrael, Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2018. 14:38h

Centralni komitet izraelske vladajuće partije Likud jednoglasno je usvojio rezoluciju koja poziva na aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dokument nije obavezujući, a potpisalo ga je 900 članova centralnog komiteta, javljaju izraelski mediji.

"Na 50. godišnjicu oslobođenja regiona Judeje i Samarije (biblijsko ime Zapadne obale), uključujući Jerusalim naš večni glavni, grad Centralni komitet Likuda poziva izabrane zvaničnike Likuda da djeluju kako bi se omogućila slobodna izgradnja i primijenili zakoni Izraela i njegov suverenitet na sva oslobođena područja jevrejskih naselja u Judeji i Samariji", navodi se u rezoluciji. Odluka CK Likuda odraz je preovlađujućeg mišljenja u toj konzervativnoj partiji premijera Izraela Benjamina Netanjahua, navodi AP. Većina ministara iz Likuda podržava rezoluciju. Netanjahu nije bio prisutan na glasanju, a jedan od njegovih rivala Gideon Sar, bivši ministar obrazovanja, najavio je da će se aneksija desiti za nekoliko godina i otkloniti sumnja o budućnosti naselja. U više od stotinu jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 Jevreja. Izrael je osvojio te teritorije zajedno s pojasom Gaze u ratu 1967. godine. Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir. Palestinci su takav ishod glasanja označili "sramnim kršenjem rezolucija" UN. Glasalo se tokom novogodišnjeg vikenda pošto je predsjednik SAD Donald tramp 6. decembra priznao istočni Jerusalim kao glavni grad Izraela, što je izavalo oštre kritike širom svijeta.

Bonus video: