Operacija na četiri kontinenta: Više od 200 uhapšenih u akciji protiv trgovine migrantima

Ukupno je 100 potencijalnih žrtava trgovine ljudima identifikovano i pomognuto im je u Brazilu, Čileu, Dominikanskoj Republici, Salvadoru, Španiji, Urugvaju, dodaje se u saopštenju

7845 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište Interpola u Lionu, Foto: Shutterstock
Sjedište Interpola u Lionu, Foto: Shutterstock

U koordinaciji Interpola sprovedena je operacija koja je omogućila hapšenje više od 200 krijumčara, trgovaca ljudima, i osumnjičenih za trgovinu migrantima na četiri kontinenta, saopštila je danas ta međunarodna organizacija za policijsku saradnju sa sjedištem u Lionu u Francuskoj.

Operacija je vođena između 27. novembra i 3. decembra u 32 američke, afričke, evropske i azijske zemlje uz podršku programa Interpola protiv trgovine migrantima, Europola, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Među 200 uhapšenih 30 se odnosi na slučajeve seksualnog iskorišćavanja migrantkinja ili trgovinu ljudima, naveo je Interpol u saopštenju.

U Meksiku policija je privela osumnjičenog vođu kriminalne grupe koja prevozi migrante sa kubanske obale ka Meksiku, gdje budu lišeni slobode, mučeni i gdje im je prijećeno, navela je organizacija.

Ukupno je 100 potencijalnih žrtava trgovine ljudima identifikovano i pomognuto im je u Brazilu, Čileu, Dominikanskoj Republici, Salvadoru, Španiji, Urugvaju, dodaje se u saopštenju.

Operacija pokazuje do koje mjere kriminalne organizacije nastavljaju da profitiraju od osjetljivih ljudi u potrazi za boljim životom posebno za vrijeme pandemije kovida 19, i od njih traže velike sume novca, a ne brinu ili skoro uopšte ne brinu o njihovoj dobrobiti, rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok.

U akciji sprovedenoj u Brazilu protiv kriminalnih grupa Sonho Amerikano, Lei do Retorno i KaiKai III otkriveno je da su počinioci uzimali oko 22.000 dolara kandidatima za imigraciju u SAD.

Tokom ove operacije Interpol je izdao 18 crvenih obavještenja, 367 plavih u kojima se traži informacija za potencijalne osumnjičene, 188 žutih o nestalim osobama i četiri plava obavještenja u kojima se traži podjela informacija o načinu djelovanja kriminalaca.

Bonus video: