SZO: Obezbijeđeno skoro milijardu doza vakcina protiv koronavirusa za siromašnije zemlje

Odobrenje SZO moglo bi da omogući da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama, u kojima nacionalni zdravstveni regulatori i dalje nijesu u mogućnosti da sprovedu evaluaciju

4268 pregleda 0 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Skoro jedna milijarda doza vodećih kandidata za vakcinu protiv Kovida-19 obezbijeđena je za zemlje sa malim i srednjim dohotkom u okviru "Kovaks" programa, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ženevi rekao da u "Kovaks" programu učestvuje 189 zemalja, prenosi Rojters.

Glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan dodala je da organizacija očekuje da će u narednim sedmicama donijeti odluke o tome da li će dati odobrenje za hitnu uporebu vakcina koju su proizvele kompanije Fajzer, Moderna i Astrazeneka.

Odobrenje SZO moglo bi da omogući da vakcina bude raspoređena u nekim zemljama, u kojima nacionalni zdravstveni regulatori i dalje nijesu u mogućnosti da sprovedu evaluaciju.

Svaminatan je rekla da je najmanje deset kompanija zainteresovano ili predalo zahtjev za hitno odobrenje kandidata za vakcinu.

"Kovaks" predstavlja globalnu inicijativu SZO za pravednu distribuciju zaliha budućih vakcina protiv koronavirusa, kako u bogate, tako i u siromašne države.

Bonus video: