Fajzerova vakcina odobrena za hitnu upotrebu u SAD

Ameš Adalja sa odjeljenja za zdravstvenu bezbjednost Univerziteta "Džons Hopkins" kazao je da je ovo "još jedan korak u nizu koraka koji vode ka završetku pandemije", prenosi Rojters

5606 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) izdala je dozvolu za hitnu primjenu vakcine protiv COVID-a 19 američke farmaceutske kompanije Fajzer i njemačkog Bionteka.

U izveštaju CNN podsjeća se da je ta vakcina pokazala efikasnost od 95 odsto i da će prve vakcinacije početi narednih dana.

Navodi se da odrednica "za hitnu upotrebu" znači da se preparat može koristiti u hitnim situacijama, ali da još nema potpuni atest i odobrenje nadležnih, za koje će kompanija Fajzer morati post festum da podnese poseban zahtjev FDA.

Prije početka masovnih vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Savjetodavni odbor za prevenciju i imunizaciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) moraju da donesu preporuku za Fajzerov anti-COVID preparat, nakon čega CDC usvaja konačnu preporuku i daje zeleno svjetlo za početak vakcinacije stanovništva.

Očekuje se da će vakcinisanje preokrenuti tok pandemije u SAD-u, gdje je do sada preminulo više od 295 hiljada COVID pacijenata.

Ameš Adalja sa odjeljenja za zdravstvenu bezbjednost Univerziteta "Džons Hopkins" kazao je da je ovo "još jedan korak u nizu koraka koji vode ka završetku pandemije", prenosi Rojters.

Pored Velike Britanije, koja je prva odobrila primjenu Fajzerove vakcine, zvanične dozvole za primjenu te vakcine izdate su u Meksiku, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Bonus video: