Gutereš opominje: Klimatske promjene brže su od nas, zaustavite nepravdu

"Mi možemo riješiti sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrijednosti, ali moramo biti ujedinjeni kako bismo to postigli", poručio je on
1 komentar(a)
Antonio Gutereš, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Antonio Gutereš, Generalna skupština UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2017. 17:16h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uputio je "poruku crvenog upozorenja" o opasnostima koje prijete svijetu u 2018. i pozvao je na "jedinstvo" u novoj godini, piše Večernji.

"Kada sam prije godinu dana stupio na dužnost, uputio sam apel da 2017. bude godina mira. Nažalost, dogodilo se suprotno", rekao je Gutereš.

"Sukobi su se pogoršali i pojavile su se nove opasnosti. U cijelom svijetu nikada nije bio tako veliki strah od nuklearnog oružja od kraja Hladnog rata", istakao je šef UN aludirajući na krizu sa Sjevernom Korejom.

"Klimatske promjene brže su od nas" a "nejednakosti su i sve jače" s teškim kršenjima ljudskih prava, kazao je on izrazivši žaljenje zbog jačanja nacionalizma i ksenofobije.

"Mi možemo riješiti sukobe, prevladati mržnju i zaštititi naše zajedničke vrijednosti, ali moramo biti ujedinjeni kako bismo to postigli", ocijenio je.

Gutereš je pozvao svjetske lidere da "ponovno izgrade povjerenje ujedinjujući ljude oko zajedničkih ciljeva".

Bonus video: