JCER: Kineska ekonomija će vjerovatno nadmašiti američku, azijski div se izvlači iz pandemije vrlo snažno

"Zbog uticaja novog koronavirusa, očekuje se da će mnoge zemlje pretrpjeti duboko negativne stope rasta za ovu godinu. Ipak, dok se infekcija koronavirusa proširila u gotovo sve zemlje svijeta, nijesu sve pogođene u istom stepenu"

6193 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineska ekonomija će vjerovatno nadmašiti američku 2028. ili 2029. godine, jer se azijski div izvlači iz pandemije koronavirusa vrlo snažno, pokazuje nova studija Japanskog centra za ekonomska istraživanja (JCER).

Godišnji izvještaj neprofitne organizacije o srednjoročnim prognozama, objavljeno u četvrtak pod naslovom Azija u katastrofi koronavirusa: Koje zemlje nastaju, razmatra uticaj koronavirusa na 15 azijsko-pacifičkih ekonomija do 2035. godine

Izvještaj obuhvata dva glavna scenarija - osnovni ili standardni, u kojem je kriza prelazni događaj poput potresa, i otežani scenario koji razara strukturne trendove poput globalizacije, urbanizacije i inovacija. U svakom slučaju, očekuje se da će brzi uspjeh Kine u suzbijanju virusa pomaći na vrhu Sjedinjene Američke Države (SAD) do kraja ove decenije.

"Zbog uticaja novog koronavirusa, očekuje se da će mnoge zemlje pretrpjeti duboko negativne stope rasta za ovu godinu. Ipak, dok se infekcija koronavirusa proširila u gotovo sve zemlje svijeta, nijesu sve pogođene u istom stepenu", navodi se u izvještaju.

Razlike koje se sada vide znatnije će uticati na ekonomske razmjere zemalja nakon 15 godina.

U ovoj godini su samo Kina, Vijetnam i Tajvan na putu da održe pozitivne međugodišnje stope rasta. Stopa Indije vjerovatno će biti negativna više od deset odsto, dok se na Filipinima očekuje smanjenje od preko osam odsto.

Hong Kong, Tajland, Kanada, Malezija i Singapur suočeni su s smanjenjem bruto domaćeg proizvoda za više od šest odsto.

Uprkos kineskom ekonomskom usporavanju posljednjih godina, zbog demografskih izazova i pada investicija, predviđa se da će njena privreda rasti otprilike tri odsto u 2035. godini.

U SAD-u se vidi usporena produktivnost koja drži rast na oko jedan odsto u 2035.

Standardni scenario JCER-a predviđa da Kina pretiče SAD 2029. Do 2035. kineski ekonomski nivo, uključujući Hong Kong, dostići će 41,8 biliona američkih dolara, tek nešto manje od kombinovane skale SAD-a i Japana u tom trenutku, na 42,3 biliona američkih dolara.

Bonus video: