Netanjahu: Nuklearni sporazum neće spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje

Netanjahu se bezuspješno protivio sporazumu u vrijeme kada je o njemu pregovarao tadašnji predsjednik SAD Barak Obama 2015. i pozdravio je Trampovo povlačenje tri godine kasnije

3981 pregleda 3 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nagovijestio je danas protivljenje svoje zemlje očekivanom nastojanju novoizabranog predsjednika SAD Džoa Bajdena da oživi međunarodni nuklearni sporazum s Iranom.

Netanjahu je ocijenio da bi to bila greška, govoreći na konferenciji za novinare sa Robertom O’Brajanom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trampa, ali se čini da je to bilo namijenjeno Bajdenu koji je najavio ponovno pridruženje nuklearnom sporazumu ako Iran pristane da ga se striktno pridržava.

Tramp se 2018. godine povukao iz tog sporazuma na osnovu koga su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ograničenja u razvoju nuklearnog programa.

Netanjahu se bezuspješno protivio sporazumu u vrijeme kada je o njemu pregovarao tadašnji predsjednik SAD Barak Obama 2015. i pozdravio je Trampovo povlačenje tri godine kasnije.

Izraelski lider tvrdi da taj sporazum neće spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, te da se ne bavi iranskim neprijateljskim ponašanjem kao što je podrška saveznicima širom regiona i razvojem programa dugometnih raketa.

"Sve dok Iran nastavlja da pokorava i prijeti svojim susjedima, sve dok Iran nastavlja da poziva na uništenje Izraela, sve dok Iran nastavlja da finansira, oprema i obučava terorističke organizacije širom regiona i svijeta i dok Iran istrajava na svojoj opasnoj težnji ka nuklearnom oružju i sredstvima da ga obezbijedi ne možemo se vratiti uobičajenom poslu s Iranom. Moramo se svi ujediniti da spriječimo tu veliku prijetnju svjetskom miru", rekao je premijer Izraela.

O’Brajan je došao u Izrael nakon što su SAD objavile da jevrejska država i Maroko uspostavljaju pune diplomatske odnose, što je četvrti takav sporazum između Izraela i jedne arapske države kojem je posredovala odlazeća Trampova administracija.

On je ocijenio da je kampanja pritiska te adminstracije protiv Irana bila uspješna i da će niz sporazuma između Izraela i arapskih zemalja cementirati "nasleđe mirotvoraca" Trampa i Netanjahua.

Bonus video: