U SAD počela „isporuka nade”

Kamioni natovareni paletama smrznutih vakcina krenuli su od Kalamaco fabrike u pratnji blindiranih vozila. Vakcine su zatim utovarane u avione kompanija FedEx i Junatid parsel servis koji nose dragocjeni teret širom SAD

7207 pregleda 156 reakcija 1 komentar(a)
Aplauz zaposlenih nakon što su utovarene prve vakcine za isporuku, Foto: Reuters
Aplauz zaposlenih nakon što su utovarene prve vakcine za isporuku, Foto: Reuters

Prve pošiljke vakcine za kovid-19 krenule su rano juče kamionima i avionima u istorijskom poduhvatu za suzbijanje pandemije koja dnevno uzima preko 2 400 života u Sjedinjenim Državama.

Zaposleni u Fajzerovoj fabrici u Mičigenu u šest sati ujutru pakovali su prve kontingente vakcine razvijene u saradnji sa njemačkim partnerom BioNTekom.

Kamioni natovareni paletama smrznutih vakcina krenuli su od Kalamaco fabrike u pratnji blindiranih vozila. Vakcine su zatim utovarane u avione kompanija FedEx i Junatid parsel servis koji nose dragocjeni teret širom SAD.

„Danas ne prevozimo tovar, danas isporučujemo nadu“, kazao je Endrju Bojl, predsjedavajući kompanije Bojl transport, koju je UPS angažovao da pomogne u prevozu vakcina od fabrike do aviona u Lensingu u Mičigenu.

Boni Bruer, 56, zaposlena u Bojlu, kazala je da su je decenije iskustva u transportu hemoterapija i drugih ljekova pripremale za jučerašnji istorijski poduhvat.

„Osjećaj je izuzetan“, kazala je Bruer za Rojters nakon što su vakcine utovarene.

Bolnice u SAD se pripremaju da danas ubrizgaju prve vakcine, ali će proći mjeseci prije nego što većina Amerikanaca bude vakcinisana. Zdravstveni radnici i starije osobe u staračkim domovima prvi će primiti vakcine.

Više od 100 miliona ljudi, ili oko 30 odsto američke populacije će biti imunizovano do kraja marta, kazao je za Foks doktor Moncef Sloui, glavni savjetnik u „Operaciji brzinom vorpa“.

To neće biti dovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta koji bi zaustavio transmisiju virusa, tako da će pravila o socijalnoj distanci o upotrebi maski ostati još dugo na snazi, ističe britanska agencija.

Zdravstveni zvaničnici takođe će morati da savladaju veliku uzdržanost kada su u pitanju nove vakcine, a mnogi Amerikanci strahuju da su razvijene prebrzo na štetu bezbjednosti. Anketa koju su sproveli Rojters i Ipsos pokazala je da je samo 61 odsto Amerikanaca spremno da se vakciniše.

„Od ključne je važnosti da većina Amerikanaca odluči da primi vakcinu“, kazao je Sloui. „Brine nas otpor koji bilježimo“.

Ogromni logistički napor dodatno komplikuje i potreba da vakcine budu transportovane na minus 70 stepeni, što zahtijeva ogromne količine suvog leda ili specijalnih rashladnih uređaja.

Radnici su juče aplaudirali kada su prve kutije utovarene. To se dogodilo u trenutku kada se SAD približavaju cifri od 300 000 mrtvih. Prema pojedinim predviđanjima broj žrtava bi mogao dostići pola miliona prije nego što vakcine budu u masovnoj upotrebi na proljeće i ljeto. Sloui je kazao da se nadaju da će do kraja decembra imati 40 miliona doza, što je dovoljno za 20 miliona ljudi. To uključuje vakcine Fajzera i Moderne, koja još nije dobila odobrenje regulatorne agencije.

Mada savezna vlada koordiniše napore za distribuciju vakcine, države odlučuju ko će prvi biti vakcinisan. Savezna vlada šalje prve isporuke na 600 lokacija, dok milioni čekaju vakcine i povratak normalnom životu.

UPS i FedEx daju prioritet isporukama vakcina u odnosu na praznične poklone i druge pošiljke, dok zdravstvene vlasti mole javnost da izbjegava praznična okupljanja poput onih povodom Dana zahvalnosti, nakon čega je došlo do drastičnog rasta broja zaraženih i umrlih.

Bonus video: