VIDEO Distribucija vakcine u SAD: "Dan D", komplikovana logistička misija...

Prvo će biti distribuirano 2,9 miliona doza, dok će još 2,9 miliona biti poslato za drugu vakcinaciju poslije tri nedjelje

5997 pregleda 2 komentar(a)
Fajzer, Foto: Beta/AP
Fajzer, Foto: Beta/AP

Distribucija vakcina u SAD koje bi prioritetne grupe trebalo da primaju od danas predstavlja izazov zapanjujućih razmjera i jednu od najkomplikovanijih logističkih misija u istoriji SAD koju su američki zvaničnici uporedili s Danom D, kao početkom kraja pandemije koja je poremetila ekonomiju i svakodnevni život, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenu svjetskih medija.

Avioni i kamioni počeli su prevoz prvih odobrenih vakcina protiv koronavirusa širom SAD ovog vikenda kako bi skoro tri miliona doza stiglo do bolnica u svih 50 saveznih država, piše Fajnenšel tajms.

Poslije odluke američke Uprave za hranu i ljekove u petak, 11. decembra, da odobri vakcinu Fajzera i Bionteka, u subotu su radnici u fabrikama u Viskonsinu i Mičigenu počeli da pakuju doze koje će prevesti Ju-Pi-Es i Fedeks.

Prvo će biti distribuirano 2,9 miliona doza, dok će još 2,9 miliona biti poslato za drugu vakcinaciju poslije tri nedjelje.

Još 500.000 doza se drži u rezervi za vanredne situacije.

Prve pošiljke će u ponedjeljak biti na 145 lokacija u 50 država – uglavnom u velikim bolnicama koje mogu da čuvaju vakcinu na minus 70 stepeni celzijusa, dok će prve vakcine van zdravstvenih ustanova biti date ubrzo posle toga.

Vakcine će stići na još 425 lokacija u utorak, a zatim na 66 u srijedu. Američki general Gustave Perna zadužen za distribuciju vakcina insistirao je da su SAD na putu da do kraja godine dostave 40 miliona doza, mada to zavisi da li će Modernina vakcina biti odobrena ove nedjelje, navodi Fajnenšl tajms, dodajući da se odbor naučnih savjetnika sastaje u četvrtak, 17. decembra, kako bi izdao preporuku o zahtjevu Moderne Upravi za hranu i ljekove.

Amerikanci će početi da primaju vakcine u ponedjeljak nakon što je tokom vikenda ponovo zabilježen rekordan broj umrlih od koronavirusa u jednom danu, ukazuje BBC.

U subotu je u SAD, prema univerzitetu Džons Hopkins, zabilježeno 3.309 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19, što je najviše umrlih u jednom danu bilo gdje u svietu, ističe BBC, dodajući da je broj umrlih u od koronavirusa u SAD naglo počeo da raste u novembru.

Očekuje se da američke zdravstvene vlasti daju prioritet zdravstvenim radnicima i stanarima domova za stare, navodi BBC, ukazujući da će Amerikanci koji nisu u najprioritetnijim grupama vjerovatno moći da dobiju vakcinu u januaru, dok će u aprilu biti opšte dostupna.

Odobrenjem za Fajzer-Biontek vakcinu počela je jedna od najkomplikovanijih logističkih misija u istoriji SAD, obilježavajući novu fazu pandemije, ocjenjuje Vašington post, ukazujući da su američki zvaničnici uporedili početak distribucije sa savezničkom invazijom na Normandiju u junu 1944.

General Perna, koji nadzire distribuciju, rekao je da je subota bila "Dan D".

"Dan D bio je ključna prekretnica u Drugom svjetskom ratu; to je bio početak kraja", rekao je Perna i dodao "Dan D je bio početak kraja i tu smo danas."

Stručnjaci, međutim, kako navodi američki list, upozoravaju da imunizacija u ranim fazama neće suzbiti intenziviranje pandemije i ističu da su i dalje neophodne mjere predostrožnosti.

Poslije odobrenja FDA, Fajzerovu vakcinu je podržao i savjetodavni odbor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji je izrazio uznemirenost zbog manjka resursa koji su na raspolaganju vlastima u saveznim državama i lokalnim vlastima za vakcinaciju, u odnosu na milijarde dolara poreskih obveznika posvećenih ubrzanju distribucije vakcine.

Vakcine stižu u bolnice prepune pacijenata s COVID-19.

Prema podacima Vašington post, u subotu je u bolnicama širom SAD bilo više od 108.000 hospitalizovanih s koronavirusom.

Te bolnice se suočavaju s etičkim i logističkim izazovima o vakcinama. U nekim institucijama će prioritet imati radnici u odjeljenjima za intenzivnu njegu, dok će u drugim prednost imati oni koji rade na održavanju ili s pacijentima s rakom i novorođenim bebama.

Takođe je dilema da li vakcine prvo dati onima pod punom zaštitnom opremom ili onima koji nose samo maske a možda dolaze u kontakt s asimptomatskim slučajevima.

Najambicioznija kampanja vakcinisanja u američkoj istoriji je "izazov zapanjujućih razmjera", ocjenjuje Njujork tajms i ukazuje da je početak vakcinisanja prvi korak ka cilju da se do proleća imunizuje dovoljno Amerikanaca kako bi se konačno zaustavilo širenje virusa koji je ubio skoro 300.000 ljudi u SAD, poremetio privredu, obrazovni sistem i svakodnevni život.

Mada je brz razvoj vakcine i njeno odobrenje na osnovu podataka koji pokazuju da je efikasna 95 odsto, trijumf medicinske nauke, mnogo toga, naglašava list, u komplikovanoj sljedećoj fazi može da pođe naopako.

Jedno od najvećih otvorenih pitanja je koliko će Amerikanaca – uključujući i one iz zdravstvenog sektora – oklijevati da primi vakcinu, ukazuje Njujork tajms.

Anketa centra Pju (Pew) sprovedena krajem novembra ustanovila je da je 18 odsto reklo da "definitivno ne bi" primilo vakcinu da je "dostupno danas", a 21 odsto da "vjerovatno ne bi".

Bonus video: