Elektorski koledž potvrdio Bajdenovu pobjedu

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost - ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trampovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima

9164 pregleda 497 reakcija 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Elektorski koledž je potvrdio večeras izbor Džoa Bajdena za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova pobjeda je osigurana glasovima 55 elektora iz Kalifornije, čime je osigurao 302 elektora. Za izbor predsjednika potrebno je 270 glasa od 538.

Odlazeći predsjednik Donald Tramp je osvojio 232. Ostalo je da još glasaju elektori sa Havaja na kojima je pobijedio Bajden, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ubrzo nakon što je saopštena vijest da je Bajden objezbijedio potrebne glasove, Tramp je objavio na Tviteru da ministar pravde Vilijam Bar napušta funkciju "neposredno prije Božića." Bar je bio njegov bliski saradnik koji ga je podržavao, ali nije smatrao da je na predsjedničkim izborima bilo ozbiljnijih neregularnosti, što je razljutilo Trampa, navodi CNN.

Dok je glasanje Elektorskog koledža tradicionalno formalnost - ove godine je imalo mnogo veći značaj zbog Trampovih nedokazanih tvrdnji o masovnim prevarama na izborima.

Bilo koji spor u Kongresu oko glasanja mora se riješiti prije 20. januara, kada je zakazana inauguracija novog predsjednika.

Bonus video: