Rusija negira kršenje sankcija isporukom nafte Sjevernoj Koreji

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da je rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN sjevernokorejski uvoz prerađene nafte ograničen, ali ne i potpuno zabranjen
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.12.2017. 17:34h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije negiralo je tvrdnje da su ruski tankeri prekršili sankcije UN time što su vršili isporuku nafte tankerima Sjeverne Koreje.

To saopštenje uslijedilo je nakon što je Rojters objavio tvrdnje anonimnih bezbjednosnih zvaničnika da su u oktobru i novembru ruski tankeri vršili isporuku nafte i naftnih derivata sjevernokorejskim tankerima na moru i da je to bilo kršenje sankcija, piše Tanjug.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje su prenijele ruske novinske agencije, navodi se da je Rusija "u potpunosti i strogo pratila režim sankcija", ne objašnjavajući da li su ruski brodovi izvršili prebacivanje nafte.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ukazalo da je rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN sjevernokorejski uvoz prerađene nafte ograničen, ali ne i potpuno zabranjen.

Savjet bezbjednosti UN je jednoglasno usvojio više rundi sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog njenih raketnih proba i nuklearnog programa, uključujući novu, strogu rezoluciju UN usvojenu prošlog vikenda.

Rezolucija koju je Savjet bezbjednosti UN usvojio, brani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Sjevernu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahtijeva repatrijaciju Sjevernokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 24 mjeseca.

Kako je Rojters prethodno prenio tvrdnje dvojice bezbjednosnih zvaničnika iz zapadne Evrope, ruski tankeri su naftom snabdijevali Sjevernu Koreju namanje tri puta u prethodnim mjesecima preko mora. Takvom prodajom nafte i naftnih derivata iz Rusije, druge najveće izvoznice nafte u svijetu i članice Savjeta bezbjednosti ujedinjenih nacija koja ima pravo na veto, krše se sankcije Ujedinjenih nacija, naveli su bezbjednosni izvori. Isporuke koje su obavljene u oktobru i novembru ukazuju da je krijumčarenje iz Rusije u Sjevernu Koreju obavljano punjenjem teretnih brodova na moru. "Ruski brodovi su vršili isporuku Sjevernoj Koreji na moru", tvrdi jedan od dvojice anonimnih izvora Rojtersa. On je naveo da se prebacivanje nafte ili naftnih proizvoda dogodilo nekoliko puta i da je to bilo kršenje sankcija. Drugi izvor koji je nezavisno potvrdio postojanje razmjene naftnog goriva iz broda u brod između Rusije i Sjeverne Koreje, rekao je da ne postoji dokaz o umiješanosti državnih struktura u najnovijim isporukama. "Ne postoji dokaz da to podržava država Rusija, ali ti ruski brodovi pružaju pomoć za preživljavanje Sjevernokorejcima", rekao je on. AP je ranije prenio da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova i prethodno odbacilo tvrdnje da je Moskva prekšila sankcije UN protiv Sjeverne Koreje, istakavši da se Rusija "u potpunosti i strogo pridržava režima sankcija". Saopštenje ruskog Ministarstva, koje je prenijela agencija RIA Novosti, izdato je kao odgovor na ranije navode koji su se pojavili u medijima da su ruski tankeri dostavljali gorivo sjevernokorejskim tankerima na moru u proteklih nekoliko mjeseci. Dvojica bezbjednosnih izvora govorili su o obavještajnim podacima i satelitskim slikama brodova koji obavljaju operacije u istočnim ruskim lukama na Pacifiku, ali su odbili da za Rojters otkriju detalje navodeći da su povjerljivi. Ruska carinska služba odbila je da komentariše u srijedu, upitana o tome da li ruski brodovi snabdijevaju naftnim gorivom Sjevernu Koreju. Vlasnik jednog broda koji je optužen za krijumčarenje nafte Sjevernoj Koreji, negirao je takvu aktivnost.

Bonus video: