SZO misija ide u Vuhan da istražuje izvor zaraze

Kina je zvanično objavila prvi slučaj koronavirusa 31. decembra prošle godine i odmah zatvorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi vjeruju da je izvor zaraze

6013 pregleda 4 komentar(a)
Vuhan, Foto: Reuters
Vuhan, Foto: Reuters

Međunarodna misija koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) otići će u kineski Vuhan u prvoj sedmici januara kako bi istražila izvor koronavirusa, javlja Rojters.

Kina je zvanično objavila prvi slučaj koronavirusa 31. decembra prošle godine i odmah zatvorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi vjeruju da je izvor zaraze, podsjeća agencija.

Ministri zdravlja brojnih zemalja pozvali su SZO da identifikuje izvor virusa i na koji način je prešao sa slijepog miša na čovjeka.

Trenutno se tim od 12 do 15 međunarodnih eksperata priprema da ode u Vuhan da ispita dokaze, uključujući ljudske i životinjske uzorke koje su sakupili kineski naučnici, na osnovu čega će praviti studiju.

Član SZO tima iz Danske, Tea Fišer, rekla je da će naučnici odmah poslije Nove godine otići u Kinu na misiju od šest sedmica, uključujući i dvosedmični karantin po dolasku u zemlju.

Sjedinjene Američke Države, koje su optužile Kinu da je sakrila izvještaj o počecima koronavirusa, pozvale su na "transparentnost" prilikom istrage SZO i kritikovale Kinu, jer je prvo svojim naučnicima dala mogućnost da urade preliminarnu istragu.

Kineski državni mediji tvrdili su da je Kovid-19 postojao u inostranstvu prije nego što je otkriven u Vuhanu, navodeći prisustvo virusa na zamrznutim pakovanjima hrane, a neki naučni časopisi su tvrdili da je Kovid-19 kružio Evropom prošle godine.

Bonus video: