Jedan od najvećih obavještajnih propusta SAD svih vremena

Sistem koji je nazvan "Ajnštajn" trebalo bi da odvrati neprijatelje nacije da ponovo ne "očiste" njene mreže

10128 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veliki ruski špijunski napadi na vladu SAD i privatne kompanije koji je u toku od proljeća, a otkriven je prije samo nekoliko nedjelja, jedan je od najvećih obavještajnih propusta modernog doba, piše Njujork tajms.

Tokom posljednjih nekoliko godina, vlada Sjedinjenih Država potrošila je desetine milijardi dolara na ofanzivne kibernetičke sposobnosti, gradeći ogromnu ratnu sobu u Fort Midu, za Sajber komandu Sjedinjenih Država i instalirajući senzore širom zemlje.

Sistem koji je nazvan "Ajnštajn" trebalo bi da odvrati neprijatelje nacije da ponovo ne "očiste" njene mreže, prenosi RTS.

Sada je jasno da se široki ruski špijunski napad na američku vladu i privatne kompanije, koji je u toku od proljeća, a koji je privatni sektor otkrio prije samo nekoliko nedjelja, svrstava u red najvećih obavještajnih promašaja modernog doba.

"Ajnštajnu" je taj napad promakao jer su ruski hakeri sjajno osmislili napad kako bi ga izbjegli. Agencija za nacionalnu bezbjednost i Odjeljenje za nacionalnu bezbjednost, koji su se fokusirali na zaštitu izbora 2020. godine, tražili su negdje drugdje.

Nova američka strategija "odbrane naprijed" - u suštini stavlja američke "svetionike" u mreže svojih protivnika koji bi upozoravali na nadolazeće napade i pružajući priliku za kontranapad - pokazala se malo ili nimalo odbijajućom za Ruse koji su poboljšali svoju igru značajno od 1990-ih, kada su pokrenuli napad na Ministarstvo odbrane pod nazivom "Munlajt mejz".

Sofisticiran napad u septembru

Ni nešto drugo se nije promijenilo - alergičnost unutar vlade Sjedinjenih Država da se iznese na vidjelo ono šta se dogodilo.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Robert O'Brajen, u utorak je prekinuo putovanje na Bliski Istok i u Evropu i vratio se u Vašington kako bi održao krizne sastanke i procijenio situaciju, ali on i njegove kolege učinili su sve što je u njihovoj moći da se sanira šteta.

Upitan u utorak da li je Ministarstvo odbrane videlo dokaze o ustupcima, vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler je rekao: "Ne, ne još, ali se očigledno to pažljivo razmatra".

Drugi vladini zvaničnici kažu da se neznanje o onome što se dogodilo pretvori u spin - jasno je da je Ministarstvo odbrane jedna od mnogih vladinih agencija koje su široko koristile softver koji je Rusiji dosadio.

U septembru, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pozivao na primirje u "konfrontaciji velikih razmjera u digitalnoj sferi", gdje se odvijaju novi svakodnevni sukobi, jedna od njegovih glavnih obavještajnih agencija izvela je sofisticirani napad koji je podrazumijevao ulazak u dugački, složeni lanac snabdijevanja softverom od kojeg sada zavisi cijela nacija.

"Amerikanci zaslužuju da znaju šta se događa"

"Zapanjujuće", napisao je u utorak uveče senator Ričard Blumental na Tviteru.

"Današnji povjerljivi brifing o ruskom sajber napadu ostavio me je duboko uznemirenim, zapravo iskreno uplašenim. Amerikanci zaslužuju da znaju šta se događa", naveo je Blumental.

Njegov tvit bio je prvo zvanično priznanje da Rusija stoji iza napada.

Senator iz redova demokrata Ričard Durbin iz Ilinoisa označio je ruski sajber napad kao "gotovo objavom rata".

Do sada, međutim, predsjednik Tramp nije rekao ništa, možda svjestan da se njegov mandat završava baš kao što je i počeo, pitanjima o tome šta je znao o ruskim sajber operacijama i kada.

Agencija za nacionalnu bezbjednost uglavnom je ćutala, skrivajući se iza klasifikacije obavještajnih podataka. Čak je i Agencija za sajber-bezbjednost i bezbjednost infrastrukture, grupa u okviru Ministarstva za nacionalnu bezbjednost zadužena za odbranu kritičnih mreža, bila primjetno tiha u vezi sa ruskim mega-hakom.

Zvaničnici Trampove administracije priznali su da je ugroženo nekoliko saveznih agencija - Stejt department, Odjeljenje za nacionalnu bezbjednost, djelovi Pentagona, kao i Trezor i Ministarstvo trgovine.

Istražitelji su se mučili da utvrde u kojoj su mjeri pogođene vojska, obavještajna zajednica i nuklearne laboratorije.

Mnogo osjetljivih podataka nije adekvatno zaštićeno

Ista pitanja postavljaju se i u mnogim kompanijama "Forčun 500" koje koriste alat za upravljanje mrežom, nazvan "Orion", a izradila je kompanija "Solar vinds" iz Teksasa. Nacionalna laboratorija Los Alamos, gdje je dizajnirano nuklearno oružje, koristi ga, kao i glavni dobavljači u sistemu odbrane.

Njujork tajms navodi da će NSA teško moći da izbjegne odgovornost, iako je na čelu Agencije, Pol Nakasone, jedan od najiskusnijih "sajber ratnika", piše portal RTS.

Vladini službenici tek treba da priznaju šta su Rusi tražili ili do čega su došli - a možda to još nije utvrđeno.

Čak i ako su Rusi izvršili upad u te institucije, još uvijek nije sigurno da li su ušli u povjerljive mreže. Ali, iskustvo pokazuje da postoji mnoštvo osjetljivih podataka koja nemaju zaštitu u nekoliko slojeva.

To je bila lekcija kineskog hakovanja Kancelarije za upravljanje kadrovima prije pet godina, za vrijeme Obamine administracije, kada se ispostavilo da se bezbjednosni propisi o 22,5 miliona Amerikanaca i 5,6 miliona kompleta otisaka prstiju čuvaju na ne tako dobro zaštićenim sistemima u Odjeljenju unutrašnjih poslova.

Sada su svi u Pekingu, navodi list.

Ovaj propust je jedan od najvećih, uz 11. septembar i ubistvo šefa CIA u Avganistanu 2010. godine.

Bonus video: