Kršenje sankcija UN: Ruski tankeri dopremali gorivo Sjevernoj Koreji?

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je ove optužbe
128 pregleda 14 komentar(a)
Ruski tanker, Foto: Screenshot (Reuters)
Ruski tanker, Foto: Screenshot (Reuters)
Ažurirano: 30.12.2017. 13:07h

Ruski tankeri dopremili su gorivo Sjevernoj Koreji najmanje u tri navrata proteklih mjeseci prekrcavajući teret na moru na sjevernokorejske brodove, omogućujući tako privredno preživljavanje te komunističke države, tvrde dva viša izvora iz zapadnoevropskih sigurnosnih službi, javlja Rojters, a prenosi HINA.

Prodajom nafte ili naftnih derivata iz Rusije, drugog svjetskog izvoznika nafte i članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) pravom veta, krše se sankcije UN, tvrde izvori.

"Petrohemijski proizvodi pretovarivani su direktno s ruskih na sjevernokorejske brodove u nekoliko navrata ove godine te su time prekršene sankcije", rekao je Rojtersu izvor iz bezbjednosnih službi koji je želio da ostane anoniman.

I drugi izvor potvrdio je postojanje trgovine gorivom između ruskih i sjevernokorejskih brodova, ali je istakao kako nema dokaza da je u najnovije transfere upletena ruska država.

"Nema dokaza da ruska država to podupire, ali ruski brodovi omogućavaju preživljavanje Sjeverne Koreje", rekao je drugi izvor iz evropske bezbjednosne službe.

Oba izvora pozivaju se na mornaričke obavještajne podatke i satelitske snimke brodova koji isplovljavaju iz ruskih dalekoistočnih luka prema Tihom okeanu, ali nisu željeli otkriti druge pojedinosti, ističući da su one tajne. Isto tako nije poznato o kojim se količinama goriva radi.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je ove optužbe.

U saopštenju se navodi da se Rusija u potpunosti pridržava sankcija, prenijela je agencija Ria Novosti.

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je prije dva dana Kinu pošto je objavljeno da je nafta i sa kineskih brodova nezakonito prebacivana na sjevernokorejske brodove na moru.

Savjet bezbjednosti UN je 22. decembra pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji jednoglasnim usvajanjem nove rezolucije o isporuci nafte i angažovanja sjevernokorejskih radnika u inostranstvu. To je deveta serija sankcija na inicijativu SAD, zbog balističkih i nuklearnih proba Sjeverne Koreje.

Pjongjang je od septembra 2016. izveo šest nuklearnih proba i nekoliko testova balističkih raketa koje su zabranjene ranijim rezolucijama UN.

SAD su podnijele nacrt rezolucije u kojoj se navodi zabrana izvoza Sjevernoj Koreji oko 90 odsto naftnih proizvoda, kao i povratak svih državljana Severne Koreje koji rade u inostranstvu u roku od 12 mjeseci.

U rezoluciji je i zabrana izvoza iz Sjeverne Koreje prehrambenih proizvoda, mašina, električne opreme, uglja, tekstila, kao i sirovina zemlje, kamena, drvrta, magnezita, i uvoza u Sjevernu Koreju prirodnog gasa u tečnom stanju.

Bonus video: