SZO tvrdi da je obezbijedila dvije milijarde doza potencijalnih vakcina: Nema Fajzera, Bionteka i Moderne

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da postignuti ugovori znače da će oko 190 zemalja i ekonomija koje su dio programa COVAX imati pristup vakcinama "tokom prve polovine naredne godine"

13187 pregleda 4 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Program Svjetske zdravstvene organizacije (COVAX), pokrenut radi obezbjeđivanja vakcine protiv koronavirusa za sve zemlje kojima su potrebne, obezbijedio je dvije milijarde doza potencijalnih vakcina, izjavili su danas zvaničnici.

Među sklopljenim ugovorima nema vakcine kompanija Fajzer i Biontek, koja se već koristi u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji i blizu je odobrenja u EU, ni vakcine firme Moderna, koja bi uskoro trebalo da bude odobrena u SAD.

Od oko 12 milijardi doza vakcina, koliko se očekuje da farmacutska industrija proizvede naredne godine, oko devet milijardi su već rezervisale bogate zemlje.

Kanada je na vrhu liste, sa oko 10 rezervisanih doza po jednom građaninu, pokazuju podaci kompanije Erfiniti (Airfinity).

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da postignuti ugovori znače da će oko 190 zemalja i ekonomija koje su dio programa COVAX imati pristup vakcinama "tokom prve polovine naredne godine".

"Ovo je fantastična vijest i prekretnica za zdravlje čovječanstva", kazao je Gebrejesus.

Dodao je da SZO i njeni partneri u programu COVAX "rade non-stop kako bi počeli vakcinaciju početkom naredne godine".

On je upozorio da vakcine neće zamijeniti tehnike koje dokazano sprečavaju širenje virusa, kao što su nošenje maske i držanje distance, već da su im komplementarne.

Programu COVAX, podržanom od UN, potrebno je još 6,8 milijardi dolara za obezbjeđenje ugovora za vakcine i za isporuku doza.

Bonus video: