druga vakcina koja je dobila dozvolu

SAD: FDA odobrila vakcinu Moderne protiv koronavirusa

Ovo je prva dozvola jednog regulatornog tijela za upotrebu Modernine vakcine i potvrda vrijednosti njene tehnologije RNA

2788 pregleda 3 komentar(a)
Vakcine Moderna, Foto: Reuters
Vakcine Moderna, Foto: Reuters

Vakcina protiv koronavirusa biotehnološke kompanije Moderna postala je druga vakcina koja je dobila dozvolu za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i ljekove (FDA), što je dobrodošla vijest u zemlji u kojoj je izgubljeno više od 307.000 života u epidemiji Kovid-19.

FDA je sinoć dala zeleno svjetlo za upotrebu vakcine dan pošto je savjetodavni odbor agencije - panel spoljnih stručnjaka - podržao njenu upotrebu, prenosi Glas Amerike.

Ovo je prva dozvola jednog regulatornog tijela za upotrebu Modernine vakcine i potvrda vrijednosti njene tehnologije RNA.

Vakcina je napravljena manje od godinu dana nakon što je prvi slučaj Kovida-19 identifikovan u SAD.

Biotehnološka kompanija radi sa američkom vladom da se pripremi za distribuciju 5,9 miliona doza vakcine koja bi mogla da počne već ovog vikenda.

Odluka FDA je zasnovana na rezultatima studije u kojoj je učestvovalo 30.000 dobrovoljaca, i utvrđeno da je u skoro 95% slučajeva efikasna u sprečavanju Kovida-19, bez ozbiljnije zabrinutosti za bezbjednost vakcinisanih.

Hitnu dozvolu FDA prethodno je dobila slična vakcina, koju su razvili kompanija Fajzer i njen njemački partner BioNTek, a koja je od ponedjeljka počela da se daje u SAD, i dobili su je hiljade američkih zdravstvenih radnika širom zemlje.

Očekuje se da će se Modernina vakcina koristiti na manje pristupačnim lokacijama kao što su ruralne bolnice.

Ona mora da se čuva i prenosi zamrznuta, ali ne zahteva tako niske temperature kao Fajzerova vakcina, prenosi Glas Amerike.

Kada se odmrzne, Modernina vakcina može da se čuva na običnim temperaturama frižidera.

Kao i Fajzerova vakcina daje se u dvije doze, u razmaku od 28 dana.