TRAJNO RUSKO PRISUSTVO

Putin potpisao zakon o ruskoj pomorskoj bazi u Siriji

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma ratifikovala je sporazum 21. decembra, a gornji dom Savjet Federacije 26. decembra
30 pregleda 5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
01.02.2019. 20:41h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji sporazuma Rusije i Sirije o proširenju pomorske baze u blizini sirijske luke Tartus, prenosi Tass.

Na taj način je formalizovano uspostavljanje trajnog ruskog vojnog prisustva u Siriji, a sporazum predviđa da ruski brodovi mogu da ulaze u sirijske vode i luke, kao i da se u mediteranskoj luci Tartus istovremeno može nalaziti do 11 ruskih ratnih brodova, uključujući brodove na nuklearni pogon.

Ruska mornarica koristiće infrastrukturu baze bez nadoknade narednih 49 godina, a taj period može da se produži ako se obje strane slože. Rusko osoblje uživaće imunitet.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma ratifikovala je sporazum 21. decembra, a gornji dom Savjet Federacije 26. decembra.

Odluka o proširenju jedine ruske pomorske baze na Mediteranu uslijedila je pošto je vrhovni komandant ruske vojske Putin naložio povlačenje dijela ruskih trupa iz Sirije.

Rusija je 2015. godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji koja je dovela do preokreta u građanskom ratu u toj zemlji, u korist predsjednika Bašara Asada, dugogodišnjeg saveznika Moskve.